12 Semne de alarma ale accidentului vascular cerebral(AVC) pe care trebuie sa le știi –

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o cauză majoră de invaliditate la nivel global, situându-se pe locul doi. Anual, aproximativ 15 milioane de oameni suferă de AVC, iar unul din trei dintre aceștia își pierde viața din cauza acestuia, în timp ce un altul suferă de dizabilități permanente. În Statele Unite, AVC-ul se află pe locul cinci în privința cauzelor principale de deces.

Deși incidența AVC-ului este în descreștere în țările dezvoltate, în cele în curs de dezvoltare aceasta este în creștere. Mai preocupant este faptul că mortalitatea cauzată de AVC este estimată să se tripleze în următorii douăzeci de ani în America Latină, Africa sub-sahariană și Orientul Mijlociu.

Oricine poate fi afectat de un AVC, indiferent de vârstă, deși este mai frecvent la persoanele de peste 60 de ani. AVC-ul apare atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt, provocând moartea rapidă a celulelor cerebrale din lipsa oxigenului. Persoanele afectate de AVC pot pierde amintiri sau abilități legate de părțile creierului afectate.

Există două tipuri principale de AVC:

1. AVC hemoragic – apare atunci când un vas de sânge se rupe sau un anevrism cerebral izbucnește, provocând scurgerea de sânge în sau în jurul creierului. Există două subtipuri: hemoragia intracerebrală, în care sângele este eliberat direct în țesutul cerebral, și hemoragia subarahnoidă, în care sângerarea apare în spațiul dintre creier și țesuturile din jur.

2. AVC ischemic – este cauzat de un blocaj sau cheag de sânge într-un vas de sânge, întrerupând fluxul de sânge către creier. Acesta este cel mai frecvent tip de AVC și se poate datora formării unui cheag de sânge sau rupturii plăcii arteriale în sistemul circulator. Un accident vascular cerebral embolic se produce atunci când un cheag de sânge călătorește și blochează un vas de sânge mic, în timp ce un accident vascular cerebral trombotic se referă la formarea unui cheag de sânge în interiorul uneia dintre arterele care furnizează sânge către creier.

Blocarea temporară a fluxului sanguin către creier, numit în mod obișnuit “atac ischemic tranzitoriu,” este adesea denumită și “mini-accident vascular cerebral.” Acesta nu provoacă leziuni durabile și, de obicei, simptomele dispar într-un timp scurt.

Este important să consultați un medic dacă suspectați că ați avut un atac ischemic tranzitoriu, deoarece acesta poate fi un semn premonitoriu al unui accident vascular cerebral ischemic complet.

Există mai mulți factori care contribuie la riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Acesta poate apărea brusc, fără preaviz, afectând pe oricine, inclusiv copiii. Factorii de risc principali pentru accidentul vascular cerebral includ:

– Obezitatea
– Stilul de viață sedentar
– Fumatul
– Vârsta și sexul – riscul crește odată cu vârsta.
– Stresul și depresia
– Alcoolul și alte abuzuri de substanțe, de exemplu, cocaina, metamfetamina
– Ateroscleroza sau alte boli cardiovasculare
– Colesterolul cronic ridicat
– Diabetul
– Fumatul
– Genetica / ereditatea
– Hipertensiunea

Semnele unui AVC includ:

– Durerea pe o parte a feței
– Viziunea neclară
– Dificultăți în respirație sau înghițire
– Tremurat
– Pierderea echilibrului
– Mers cu dificultăți
– Paralizia facială
– Cefaleea
– Confuzie
– Vertij
– Probleme legate de vorbire
– Senzația de oboseală

Aproximativ 80% din cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite. Pentru a reduce semnificativ riscul de a suferi un accident vascular cerebral, este esențial să urmați aceste recomandări:

– Menținerea tensiunii arteriale sub control, țintind un nivel mai mic de 120/80.
– Păstrarea unei greutăți sănătoase, urmărind un indice de masă corporală (IMC) de 25 sau mai puțin.
– Efectuarea exercițiilor fizice regulate, timp de cel puțin 30 de minute, cu intensitate moderată, de cel puțin 5 zile pe săptămână.
– Reducerea consumului de alcool la cel mult un pahar pe zi.
– Menținerea nivelurilor optime de zahăr în sânge.
– Renunțarea la fumat.

Leave a Comment

Ce pensie primește un roman după 40 de ani de munca –

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a detaliat într-un interviu exclusiv acordat Antena 3 procedura de evaluare a dosarelor și modul de calcul al pensiilor.

El a prezentat exemplul unui bărbat care a lucrat aproape 40 de ani în România și a explicat cum se stabilește pensia acestuia.

Atunci când cineva se pensionează, primește o decizie de ieșire la pensie. În cazul acestui domn care s-a pensionat în februarie 2020, evaluăm în principal stagiul de cotizare realizat, care include două componente: stagiile contributive și cele necotributive. De asemenea, al doilea parametru important este numărul total de puncte acumulate.

Domnul în cauză a lucrat timp de 38 de ani, o lună și 20 de zile și a acumulat un total de 23.1875 de puncte. Acest stagiu include 22 de ani lucrați în grupa a doua de muncă (tricotaj), la care se adaugă un spor anual. Astfel, cu cei 5 ani de condiții normale de lucru, ajunge la un stagiu de 38 de ani în tricotaj.

Punctajul mediu pe care îl are în prezent este de 0,8164, care este înmulțit cu valoarea actuală a punctului de pensie, în acest moment 1.586 lei. Astfel, rezultă o pensie actuală de plată de 1.294,81 lei.

Calculul pensiilor se bazează pe contribuții, astfel încât salariile pe întreaga perioadă de activitate sunt relevante. În cariera fiecăruia dintre noi, salariile au crescut pe măsură ce am avansat profesional. Atunci când se calculează acest punctaj mediu anual, se face o medie a tuturor veniturilor.

Aceste explicații au fost oferite de Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, pentru Antena 3.

Leave a Comment