Pe data de 14 octombrie 2024, întreaga comunitate școlară din județul Iași va beneficia de o zi liberă cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, una dintre cele mai importante sărbători religioase din România. Inspectoratul Școlar Județean Iași a anunțat că atât elevii, cât și profesorii și restul personalului din învățământ vor avea liber în această zi, conform prevederilor contractului colectiv de muncă. Această decizie vine ca o recunoaștere a importanței evenimentului religios și cultural pentru întreaga comunitate ieșeană, care anual atrage mii de pelerini din întreaga țară.
### Importanța sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva
Sărbătoarea Sfintei Parascheva este un eveniment de mare amploare în calendarul religios ortodox, cu o tradiție îndelungată în România, în special în zona Moldovei. În fiecare an, pe 14 octombrie, mii de pelerini se îndreaptă către Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află moaștele Sfintei Parascheva, cunoscută și sub numele de „Ocrotitoarea Moldovei”. Aceasta este venerată pentru numeroasele minuni atribuite intervenției sale, iar în această zi de sărbătoare, credincioșii se roagă pentru sănătate, liniște sufletească și binecuvântare.
Conform estimărilor, în 2024, peste 300.000 de pelerini sunt așteptați să participe la slujbele și procesiunile organizate cu ocazia acestei sărbători la Iași. Aceștia vin din toate colțurile țării, dar și din străinătate, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, care, de-a lungul secolelor, a devenit un simbol al credinței și speranței pentru creștinii ortodocși.
### Decizia Inspectoratului Școlar Județean Iași
Inspectoratul Școlar Județean din Iași a emis o notificare oficială în care anunță că ziua de 14 octombrie 2024 va fi liberă pentru toți angajații din învățământ, inclusiv pentru elevii și profesorii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județ. Decizia este justificată prin contractul colectiv de muncă în vigoare, care stipulează dreptul la această zi liberă cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.
„Vă informăm că ziua de 14 octombrie 2024 – ziua Sfintei Cuvioase Parascheva este zi liberă, conform art. 27, alin. (4) din Contractul colectiv de muncă nr. 2027/19.12.2023 semnat la Nivelul Grupului de Unități de Învățământ Preuniversitar din județul Iași, înregistrat M.M.P.D. – D.D.S. Vă rugăm să luați toate măsurile care se impun pentru respectarea legislației în vigoare”, se arată în comunicatul Inspectoratului.
Această zi liberă le va permite elevilor, profesorilor și altor angajați din învățământ să participe la evenimentele religioase și culturale organizate în oraș cu prilejul sărbătorii, dar și să se odihnească într-o perioadă de activitate intensă. Decizia are o mare însemnătate pentru comunitatea ieșeană, dat fiind faptul că evenimentul religios atrage un număr impresionant de oameni și este un simbol al credinței și unității.
### Zile libere până la sfârșitul anului 2024
Anul 2024 aduce pentru români mai multe zile libere în perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce le va permite angajaților din diverse domenii să se bucure de timpul petrecut alături de cei dragi. După ziua de 14 octombrie, următoarele zile libere naționale vor fi 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, urmată de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Cu toate acestea, în 2024, 1 decembrie cade într-o duminică, ceea ce a provocat o oarecare nemulțumire în rândul angajaților care așteptau o mini-vacanță prelungită.
Sărbătorile de iarnă însă aduc vești mai bune. Prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, va fi într-o zi de miercuri, urmată de a doua zi de Crăciun pe 26 decembrie, joi. Pentru a înlesni o vacanță prelungită, Guvernul a decis să ofere o punte, astfel încât ziua de vineri, 27 decembrie, va fi liberă, ceea ce înseamnă că românii vor beneficia de un weekend extins de cinci zile, de miercuri până duminică. Această perioadă reprezintă o oportunitate excelentă pentru familii de a petrece mai mult timp împreună și de a sărbători Crăciunul într-un cadru liniștit și relaxat.
### Planificarea zilelor libere în 2025
Privind către anul 2025, românii se vor bucura de 17 sărbători legale, dintre care 13 vor cădea în timpul săptămânii, oferind astfel mai multe ocazii de a se bucura de zile libere plătite. În total, vor exista 117 zile libere, ceea ce înseamnă că doar 248 de zile vor fi lucrătoare. Pentru mulți angajați, aceste sărbători legale reprezintă momente esențiale de relaxare și refacere, mai ales după perioadele aglomerate de muncă.
Zilele libere din 2025 includ:
– Miercuri, 1 ianuarie – Anul Nou
– Joi, 2 ianuarie – a doua zi de Anul Nou
– Vineri, 3 ianuarie – posibilă punte
– Luni, 6 ianuarie – Botezul Domnului (Boboteaza)
– Marți, 7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
– Vineri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
– Vineri, 18 aprilie – Vinerea Mare
– Duminică, 20 aprilie – Paștele Ortodox
– Luni, 21 aprilie – a doua zi de Paște Ortodox
– Joi, 1 mai – Ziua Muncii
– Vineri, 2 mai – posibilă punte
– Duminică, 1 iunie – Ziua Copilului
– Joi, 5 iunie – Ziua Profesorului
– Duminică, 8 iunie – Rusalii
– Luni, 9 iunie – a doua zi de Rusalii
– Vineri, 15 august – Adormirea Maicii Domnului
– Duminică, 5 octombrie – Ziua Educației
– Duminică, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
– Luni, 1 decembrie – Ziua Națională a României
– Joi, 25 decembrie – Crăciunul
– Vineri, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
Această distribuire a sărbătorilor legale oferă un echilibru între perioadele de muncă și cele de odihnă, permițând astfel angajaților din diverse domenii să își planifice vacanțele și să își petreacă timpul liber într-un mod cât mai relaxant.
### Concluzii
Ziua liberă acordată cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva reprezintă un moment important pentru locuitorii din Iași și pentru întreaga comunitate școlară. Aceasta oferă elevilor și profesorilor o oportunitate de a participa la tradițiile locale și de a se bucura de această sărbătoare cu semnificație profundă. De asemenea, calendarul zilelor libere din 2024 și 2025 arată că românii vor beneficia de numeroase ocazii de a se bucura de timp liber, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și în zilele speciale dedicate evenimentelor religioase și naționale.