Decizia Curții Constituționale de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale a provocat un adevărat cutremur în rândul partidelor extremiste, care s-au văzut nevoite să își revizuiască strategiile electorale. În această cursă pentru desemnarea unui nou candidat, au apărut mai multe nume, printre care se numără George Simion, Dan Dungaciu și Dan Puric. Totuși, potrivit istoricului Bogdan Bucur, profesor la SNSPA, cel care ar putea interpreta cel mai convingător rolul de „Mesia” al scenei politice este, fără ezitare, Dan Puric.
„El este singurul capabil să preia aura mistică, de guru, de Mesia pe care și-a creat-o Călin Georgescu, contribuind astfel la succesul extraordinar al acestuia. Să nu uităm că Dan Puric este actor – cine altcineva ar putea juca rolul salvatorului neamului și al țării, dacă nu un om de teatru? Dan Puric ar aduce pe scena politică un talent natural”, a declarat profesorul Bucur pentru „Adevărul”.
O scenă politică în căutarea unui actor potrivit
Comparativ, deși George Simion este un personaj controversat, el rămâne ancorat într-o realitate mult mai pragmatică. „Un mardeiaș de stadion nu poate juca rolul de Mesia”, a remarcat istoricul. Deși și Claudiu Târziu a fost propus în această cursă, talentul său nu se ridică la nivelul unui actor de profesie.
Astfel, dacă mesajul promovat de Călin Georgescu trebuie transmis mai departe, singura persoană capabilă să îl exprime cu aceeași forță și credibilitate pare a fi Dan Puric. „Dacă domnul Călin Georgescu trebuie să predea arma simbolică a Mesiei, aceasta trebuie să ajungă în mâinile cuiva care o poate purta și utiliza cel puțin la fel de bine ca el”, subliniază profesorul Bucur.
Românii și prima alegere mesianică
Pentru prima dată în istoria recentă a României, un candidat cu profil mesianic a fost propus pe scena electorală. „Am avut dictatori aleși prin vot, precum Traian Băsescu, care s-a prezentat ca un lider de tip Vlad Țepeș. Dar un Mesia? Niciodată”, a accentuat profesorul Bucur.
Totuși, politica este imprevizibilă. Călin Georgescu a deschis un nou tip de discurs și a creat o imagine de lider suprem inspirat de modelele teocratice. Prin urmare, succesorul său trebuie să fie capabil să preia această mantie și să ducă mai departe strategia deja conturată. „Drept urmare, continuatorul, dacă se dorește o candidatură cu șanse din zona extremistă, trebuie să poată asuma și exercita acest rol”, concluzionează istoricul.
În aceste condiții, rămâne de văzut dacă Dan Puric va accepta provocarea și va intra în cursa prezidențială sau dacă partidele extremiste vor căuta un alt candidat potrivit pentru a purta haina de salvator național.