Uleiul de cătină este o sursă valoroasă de vitamine și minerale, fiind printre primele produse naturale care contribuie la sănătatea și frumusețea ta. Află ce beneficii aduce și cum îl poți utiliza corect. Cătina, care crește în special în zonele montane, sub forma unui arbust cu ramuri multiple, are fructe de culoare portocalie, asemănătoare unor bobițe. Folosită din cele mai vechi timpuri atât pentru alimentație, cât și pentru scopuri terapeutice și cosmetice, cătina rămâne apreciată și astăzi. Studii recente au reconfirmat beneficiile sale și au descoperit și alte efecte pozitive asupra sănătății.
Adesea numită „regina vitaminei C”, cătina este extrem de bogată în această vitamină, dar conține și o serie de alte substanțe esențiale organismului, cum ar fi antioxidanți, vitaminele A, B, E, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc, fitosteroli și acizi grași esențiali Omega. Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, în piureuri, sucuri sau siropuri, iar uleiul de cătină, obținut din semințe sau pulpă, are beneficii remarcabile pentru piele, păr și unghii.
Uleiul de cătină tonifică și hidratează pielea
Uleiul de cătină este un remediu excelent pentru îngrijirea pielii. Având o compoziție bogată în vitamine, licopen și caroten (care îi conferă culoarea portocalie), acesta are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, regenerante și cicatrizante. Hidratează și tonifică pielea, ajutând la vindecarea arsurilor, eczemelor și tăieturilor. Aplicat regulat pe ten, contribuie la estomparea ridurilor și stimulează refacerea colagenului, prevenind depigmentările cauzate de îmbătrânire. Uleiul se aplică pe pielea curată, lăsându-l să acționeze timp de 15 minute, după care se poate șterge.
Cremă hidratantă pentru mâini cu ulei de cătină
Pentru a prepara o cremă hidratantă eficientă, ai nevoie de 10-15 picături de ulei de cătină, 60 g ceară de albine și câteva picături de ulei de lavandă (sau alt ulei esențial). Ingrediente se pun într-un vas la bain-marie până se topește ceara. După ce se răcește, compoziția se amestecă până devine o loțiune cremoasă, care se transferă într-un borcănel sigilat. Această cremă catifelează și hidratează profund mâinile.
Uleiul de cătină regenerează părul
Folosit constant, uleiul de cătină ajută la regenerarea părului și scalpului. Acesta stimulează creșterea părului, calmează iritațiile scalpului, combate mătreața și întărește rădăcinile. De asemenea, reface firele de păr deteriorate de produse de colorare, styling sau aparate de uscat și coafat.
Mască pentru repararea părului deteriorat
Pentru o mască hidratantă, combină 2 linguri de ulei de cătină, 2 linguri de ulei de măsline, o lingură de smântână și un ou. Amestecă bine ingredientele și aplică pasta pe scalp și pe păr. Acoperă capul cu o cască de duș sau un prosop și lasă masca să acționeze timp de 2-3 ore. După aceea, clătește părul cu șampon. Aplicați această mască săptămânal pentru a revigora părul.
Uleiul de cătină întărește unghiile
Dacă unghiile tale sunt fragile sau suferă de diverse probleme, uleiul de cătină este un aliat de nădejde. Aplică seara, timp de două săptămâni, ulei de cătină pe unghii și cuticule. Acesta va ajuta unghiile să devină mai sănătoase, puternice și lucioase.