Conform experților, consumul de lapte cu mămăligă poate prelungi viața, reduce nivelul de colesterol și proteja ficatul. Deși mămăliga și alte preparate din porumb au fost asociate cu mâncarea săracilor, studiile recente sugerează că aceste produse pot contribui la o viață mai lungă.
Cercetătorii germani în biologie celulară vegetală, de la Universitatea din Koln, au descoperit prezența unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic în boabele de porumb. Aceste substanțe, din punct de vedere chimic, sunt cunoscute sub numele de acizi grași cetoacizi, rezultând din oxidarea acidului palmitic și a acidului arahidic. Ele sunt produse în principal în rădăcinile plantei de porumb.
Ceea ce este remarcabil este că acești cetoacizi, contrar așteptărilor din chimia și biologia convențională, sunt absorbiți cu ușurință în intestine și nu suferă transformări chimice semnificative (între 22 și 28%). Odată ajunși în sânge, acești cetoacizi se converg în hidroxiacizi care au capacitatea de a se combina cu cel puțin 57 de specii diferite de toxine existente în organism.