Sfânta Parascheva, cunoscută drept Cuvioasa Parascheva de la Iași, este una dintre cele mai iubite și venerate sfinte din tradiția creștin-ortodoxă, fiind considerată protectoarea celor aflați în suferință și în necazuri. De-a lungul secolelor, ea a devenit un simbol al credinței și speranței, iar moaștele sale atrag anual mii de pelerini din toată România și nu numai. Credincioșii se adună cu smerenie pe 14 octombrie, ziua prăznuirii sale, la Iași, pentru a se ruga și a cere ajutorul divin prin mijlocirea sfintei.
### Cine este Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în localitatea Epivata, aproape de Constantinopol (actualul Istanbul). Provenea dintr-o familie creștină credincioasă, care a influențat profund viața și deciziile sale de la o vârstă fragedă. Alături de fratele său Eftimie, care a devenit episcop al localității Madite, Parascheva a simțit chemarea vieții monahale de foarte tânără. La doar 10 ani, a început să împartă hainele și bunurile sale celor săraci, semn al devotamentului și al generozității care aveau să-i definească existența.
Pe măsură ce a crescut, Sfânta Parascheva a căutat locuri sacre și călugări iscusiți pentru a-și aprofunda cunoștințele religioase și a-și dedica viața rugăciunii. După un timp petrecut în asceză strictă într-o mănăstire de pe Valea Iordanului, ea s-a întors în Epivata, trăind în anonimat și rugăciune. A murit în liniște, fără a dezvălui cine era cu adevărat, iar trupul său a fost îngropat ca al unui străin. După moarte, a început să facă minuni, iar trupul său a fost descoperit în mod miraculos, fiind mutat în locuri de cinste și atrăgând mereu credincioși.
### Moaștele Sfintei Parascheva
Povestea descoperirii trupului Sfintei Parascheva este una impresionantă. După moartea sa, a fost îngropată fără onoruri, însă, la scurt timp, un bărbat care a murit pe o corabie a fost aruncat de valuri pe țărm și îngropat lângă locul unde odihnea trupul sfintei. În acel moment, Sfânta Parascheva s-a arătat în vis atât celui care săpase groapa, cât și unei femei credincioase, Eftimia, cerându-le să-i mute trupul într-un loc de cinste. După mutarea trupului la Biserica Sfinților Apostoli din Epivata, s-a descoperit că acesta era nestricat, iar credincioșii au început să vină din ce în ce mai mulți să se roage la moaștele sale, care au început să facă minuni.
De-a lungul anilor, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate în mai multe locuri: Târnovo, Belgrad, Constantinopol și, în cele din urmă, în România. Astăzi, moaștele sale se află la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sunt păstrate cu evlavie. În mod miraculos, în timpul unui incendiu devastator care a mistuit biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, trupul sfintei a rămas neatins. Acest eveniment a consolidat și mai mult convingerea credincioșilor în puterea ei de a proteja și a vindeca.
### Rugăciunea către Sfânta Parascheva
Rugăciunile adresate Sfintei Parascheva sunt cunoscute pentru puterea lor de a aduce alinare sufletească și vindecare trupească. Pentru mulți credincioși, ea este un sprijin divin în momentele grele, iar rugăciunile către ea sunt făcute cu o mare speranță și încredere în ajutorul divin. Este important ca rugăciunile să fie rostite cu sinceritate, smerenie și recunoștință, într-un cadru liniștit, de preferat în fața unei icoane a sfintei, cu o lumânare aprinsă. Atmosfera de pace și calm ajută la crearea unei legături spirituale mai profunde cu divinitatea.
Iată o rugăciune puternică către Sfânta Parascheva, care poate fi rostită în momente de suferință, boală sau necazuri:
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea sfânt numele Tău în veci. Amin.”
Această rugăciune este adesea rostită de credincioșii care caută alinare în fața necazurilor și care își doresc să găsească puterea necesară pentru a depăși dificultățile vieții. Ajutorul divin nu vine întotdeauna în forma așteptată, dar vine întotdeauna atunci când avem nevoie cel mai mult.
### Pelerinajul la Iași și venerarea Sfintei Parascheva
În fiecare an, mii de credincioși din toate colțurile României se îndreaptă către Iași pentru a participa la pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva, care are loc pe 14 octombrie. Aceasta este o ocazie specială pentru mulți oameni de a-și manifesta devotamentul, de a-și exprima recunoștința și de a cere ajutor divin pentru problemele lor. Moaștele sfintei, păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iași, sunt considerate a avea puteri miraculoase, mulți dintre pelerini susținând că au fost martori la minuni în urma rugăciunilor făcute la racla cu sfintele moaște.
Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Hramul Sfintei Parascheva, este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox românesc, atrăgând nu doar pelerini, ci și oficialități și oameni de toate vârstele. Atmosfera de liniște, de rugăciune și de comuniune spirituală care înconjoară evenimentul este considerată de mulți ca fiind una dintre cele mai puternice experiențe religioase pe care le pot trăi.
### Concluzie
Sfânta Parascheva este un simbol al credinței și al speranței pentru milioane de creștini ortodocși. Viața ei dedicată lui Dumnezeu, darurile sale spirituale și minunile săvârșite după moarte o fac să fie o protectoare a celor în suferință. Rugăciunile către Sfânta Parascheva sunt un izvor de liniște și încredere pentru cei care le rostesc, iar pelerinajul la moaștele sale din Iași este o dovadă a devoțiunii și iubirii cu care este venerată. Moștenirea sa spirituală continuă să aducă speranță și vindecare celor care cred în puterea rugăciunii și a mijlocirii divine.