Primele roșii românești au apărut în piețele din București, însă prețul este de necrezut. Mai ieftine chiar și în Dubai!
Odată cu venirea primăverii, tarabele din piețele bucureștene s-au umplut de primele legume românești. Însă entuziasmul celor care sperau să se bucure de gustul autentic al roșiilor de Vidra a fost rapid spulberat de prețurile afișate. Un simplu tur prin piețe scoate la iveală o realitate greu de digerat: roșiile românești se vând cu până la 70 de lei kilogramul, iar castraveții ajung și la 40 de lei/kg.
Comparativ, în Dubai – considerat un paradis al luxului și al extravaganței – aceleași legume pot fi cumpărate la prețuri mai mici. Cu alte cuvinte, în tărâmul milionarilor mănânci mai ieftin roșii decât în capitala României.
Provenind din comuna Vidra, județul Ilfov, aceste legume nu sunt importate, ci crescute pe terenuri românești. Cu toate acestea, costurile de producție, energia, forța de muncă și cererea de piață sunt invocate drept motive pentru explozia prețurilor. Chiar dacă munca agricultorilor este una grea și merită respect, realitatea economică a României este alta – veniturile mici, salariile modeste și pensiile insuficiente nu susțin astfel de prețuri.
Pe bună dreptate, mulți români se limitează doar la a admira roșiile de la distanță. „Ne uităm, ne dorim, dar nu ne permitem”, spun pensionarii, iar sentimentul e împărtășit chiar și de cei cu venituri peste medie, care consideră că s-a depășit orice limită a bunului-simț comercial.
„Nu e posibil! 70 de lei pentru un kilogram de roșii și 40 pentru castraveți? Ați luat-o razna!“, a declarat revoltat un bucureștean care venise duminică în piață, sperând să-și umple sacoșa, nu doar să privească legumele ca pe exponatele unui muzeu.
În timp ce în alte țări legumele locale sunt accesibile și încurajate prin politici agricole eficiente, în România, consumatorii sunt tot mai des puși în situația de a alege între dorința de a mânca sănătos și realitatea prețurilor imposibile.