Postul Paștelui din 2025 este considerat cel mai strict din an, mult mai sever decât Postul Crăciunului. Întinzându-se pe o perioadă de 40 de zile, acesta reprezintă o etapă de purificare trupească și sufletească pentru credincioși. Spre deosebire de alte posturi, permite consumul de pește doar două zile: 25 martie, de Buna Vestire, și 13 aprilie, de Florii.
Ce reprezintă postul
Postul presupune abținerea de la anumite alimente, băuturi și, uneori, activități, având ca scop dezvoltarea spirituală, morală și purificarea interioară. În tradiția ortodoxă, el este un act de smerenie și apropiere de Dumnezeu, care nu se reduce doar la restricții alimentare, ci include și rugăciunea, milostenia și faptele bune.
Această practică are o semnificație profundă în viața creștinilor, contribuind la echilibrarea relației dintre trup și suflet, la purificarea minții și la întărirea legăturii cu divinitatea. Originile postului se regăsesc încă din Vechiul Testament, când profeții și drepții se abțineau pentru a se curăța spiritual și a primi revelații divine.
Postul se practică cu discernământ și sinceritate, fiind adaptat nevoilor celor bolnavi, copiilor, femeilor însărcinate sau persoanelor care desfășoară activități fizice intense. Pentru creștini, este strâns legat de pregătirea pentru Sfânta Împărtășanie, oferind credincioșilor oportunitatea de a se curăța sufletește înainte de a primi Trupul și Sângele lui Hristos.
Astfel, Postul Paștelui nu reprezintă doar o restricție alimentară, ci un adevărat drum spiritual spre Învierea lui Hristos, prin renunțarea la plăcerile lumești și concentrarea asupra rugăciunii și credinței.
Durata Postului Paștelui și zilele de dezlegare la pește
Postul începe pe 3 martie 2025 și se încheie pe 19 aprilie, înainte de Sărbătoarea Învierii. Cele 40 de zile și 40 de nopți aduc aminte de postul ținut de Iisus Hristos înainte de a-și începe misiunea de a propovădui Evanghelia și evocă postul lui Moise pe Muntele Sinai, când acesta a primit Tablele Legii.
Spre deosebire de alte posturi, care permit mai multe zile de consum al peștelui, Postul Paștelui prevede doar două astfel de zile speciale: 25 martie, de Buna Vestire, și 13 aprilie, de Florii. Aceste sărbători sunt de o importanță majoră în creștinism, marcând momentul în care Arhanghelul Gavriil a anunțat Fecioarei Maria nașterea Fiului lui Dumnezeu. Dezlegarea la pește este considerată o răsplată pentru credincioși și o modalitate de a onora aceste sărbători sacre.