Avem un nou candidat la alegerile prezidențiale: Victor Ponta! Acesta și-a făcut anunțul oficial, deși nu a precizat și data depunerii candidaturii. Pentru a se înscrie în cursă, Victor Ponta s-a autosuspendat din PSD, iar PNL a solicitat social-democraților să-l excludă. Pe de altă parte, candidatul Alianței România Înainte se pregătește să desfășoare o campanie electorală cu un buget de nouă ori mai redus decât cel al lui Nicolae Ciucă.
Conform unei anchete realizate de snoop.ro, citând surse din conducerea partidei, PNL se confruntă în prezent cu datorii de peste 30 de milioane de euro. Din acest motiv, Ilie Bolojan a cerut rapid un audit, imediat după ce a preluat interimar conducerea, înlocuindu-l pe Ciucă. Până acum, sumele necesare nu au fost identificate, astfel încât cele mai mari 23 de filiale județene ale PNL trebuie să contribuie cu 10.000 de euro fiecare, iar filialele mai mici cu 7.000 de euro.
Deocamdată, Călin Georgescu rămâne în cărți.
Călin Georgescu, finanțat de Horațiu Potra, a încercat să scape de măsura controlului judiciar, însă o decizie în acest sens este așteptată abia miercuri. Noi informații din dosarele Parchetului General arată că nu numai că a beneficiat de sprijin financiar din partea lui Potra, dar i s-a oferit și o limuzină de lux, cu care candidatul circula anul trecut. Există chiar și conversații pe WhatsApp în care Georgescu își dă acordul pentru utilizarea vehiculului propus, menționând o preferință pentru una de culoare albastră. Pe 8 decembrie anul trecut, când a fost întrebat dacă l-a întâlnit pe Potra, candidatul a negat orice legătură directă cu acesta. Potra a acționat ca finanțator direct, fiind apelat de Călin Georgescu ori de câte ori era nevoie de fonduri. Liderul este acuzat de procurori că a orchestrat o acțiune de război hibrid menită să submineze structura puterii de stat – o acțiune care a implicat o deplasare violentă în București, în fața Curții Constituționale, la finalul anului trecut, când a fost oprit în trafic și dus la secție. Totuși, Georgescu susține că nu există motive pentru a-i interzice candidatura.
Călin Georgescu s-a prezentat în fața Judecătoriei Sectorului 1 pentru a obține o copie a dosarului și pentru a ataca măsura controlului judiciar. În fața clădirii, a fost întâmpinat de zeci de susținători, reamintindu-le recentele sale apariții în Postul Paștelui. La ieșirea din judecătorie, nu a ezitat să lanseze unul dintre mesajele sale populare, care i-au crescut notorietatea pe TikTok.
Într-o declarație, Călin Georgescu a afirmat:
“Eu în continuare spun că sunt nevinovat, este un dosar instrumentat politic. Este firesc, într-un moment în care, după atâția ani, sistemul credea că este invincibil, să se trezească în conștiință odată ce poporul dovedește că are puterea și că a renăscut din cenușă.”
Termenul „conștiință” rămâne unul dintre preferații săi. Recent, a declanșat și un conflict împotriva lui George Soros și a entităților finanțate prin US-AID, deși Recorder subliniază că, timp de două decenii, Georgescu a condus ONG-uri axate pe mediu și dezvoltare durabilă, finanțate prin programele PHARE ale Uniunii Europene și Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA. Mai mult, prima sa fundație a colaborat chiar cu Fundația Soros.
Între timp, Victor Ponta se aruncă în cursa prezidențială, susținând că a strâns suficiente semnături – unele chiar din partea social-democraților și liberalilor nemulțumiți de nominalizarea lui Crin Antonescu. Ponta a declarat:
“Am discutat și cu Ciolacu și cu Bolojan acum două luni când le-am spus să nu pună un candidat mai leneș decât Iohannis.”
Deși s-a autosuspendat, conform solicitării lui Marcel Ciolacu, liberalii de la PNL au cerut ca acesta să fie exclus din PSD. Deputatul PSD Daniel Suciu a explicat:
“Domnul Victor Ponta, fiind în autosuspendare, nu mai este membru PSD. Tehnic, nu vedem cum am putea exclude pe cineva care este deja suspendat.”
Referitor la campania electorală pentru Crin Antonescu, aceasta se va desfășura cu fonduri de 9 ori mai mici decât cele alocate lui Nicolae Ciucă. Anul trecut, PNL a cheltuit sume importante atât spre stânga, cât și spre dreapta, iar în prezent partidele se confruntă cu datorii semnificative. Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat:
“Este o analiză dinamică; s-a dispus un audit, iar atunci când vom avea rezultatul, vom evalua impactul.”
Potrivit unei anchete snoop.ro, PNL are datorii de aproximativ 30 de milioane de euro, în ciuda faptului că anul trecut conturile partidei erau pline de zeci de milioane, la care se adaugau și subvențiile de la stat.