În urma constatării multiplelor abateri, Cristian Popescu Piedone a dispus joi închiderea integrală, pentru 6 luni, a restaurantului din incinta Camerei Deputaților. În urma controlului efectuat de comisarii ANPC, s-au descoperit:
- Peste 700 kg de carne expirată – unele produse erau vechi chiar de un an.
- Preparatele gătite de peste o lună și mâncăruri congelate în condiții necorespunzătoare.
- Gramaje sub standard – porțiile, de exemplu, de la pieptul de pui sau șnițelul de pui, ajungeau la doar 20 g în loc de 50 g.
La Palatul Parlamentului, președintele ANPC a efectuat controlul la punctul de lucru al MAGNIFIC ONLINE SRL, situat pe Str. Izvor, nr. 2-4, Salon Brâncovenesc, iar rezultatele nu au întârziat să apară: „Grav! Grav!”, a declarat Piedone.
Comunicatul ANPC a detaliat mai multe nereguli:
- Depozitarea produselor:
• Produse alimentare mutate din refrigerare în congelare fără respectarea lanțului termic;
• Carne, pastramă și alte produse cu data de expirare depășită;
• Preparate finite fără etichete corespunzătoare, îngreunând verificarea valabilității. - Spații frigorifice și de depozitare:
• Spațiul destinat băuturilor răcoritoare era folosit incorect pentru depozitarea materiilor prime, temperatura depășind 6°C;
• Spațiul de refrigerare pentru carne avea temperaturi între 8–11°C;
• Produse de pe culoarul de trecere erau depozitate la temperatura ambientală. - Igienă și întreținere:
• Pavimentul prezenta fisuri și ciobituri, iar gura de scurgere era neigienizată, infestată cu gândaci;
• Hota era plină de grăsime arsă și impurități, iar sistemul de ventilație era murdar;
• Lada congelator avea acumulări masive de gheață și chedere deteriorate. - Echipamente și condiții structurale:
• Ustensilele erau uzate, iar tăvile de coacere prezentau semne avansate de arsuri;
• Faianța deteriorată pe hol și în spațiul de depozitare;
• Camera de congelare avea cheder murdar și ușa ruginită. - Comercializare și documentație:
• Zona de expunere a preparatelor nu respecta temperatura necesară;
• Lipsa listei de meniu, conform Ordinului 201/2022 al ANPC;
• Inexistența autorizației de funcționare și a documentelor obligatorii (înregistrare sanitar-veterinară, certificatul de la Direcția de Sănătate Publică, registrul unic de control).
Ca urmare, s-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 72.000 lei, s-a dispus măsura de oprire a activității (OTPS) pentru 6 luni și s-au retras de pe piață 286 kg de produse alimentare, evaluat la 15.070 lei.
Piedone a subliniat că situația este inacceptabilă, accentuând faptul că responsabilitatea aparține firmei concesionare, nu Camerei Deputaților. „Parlamentul, Restaurantul Camerei Deputaților – am descoperit peste 700 kg de carne expirată, mâncăruri gătite de prea mult timp și porții cu gramaje foarte reduse, iar chiar și prezența gândacilor este inacceptabilă. Amenzile pentru această societate se ridică la aproximativ 300.000 lei, iar măsurile suplimentare impun renovări și înlocuiri urgente. Propunem rezilierea contractului pentru a aduce pe piață un agent economic responsabil”, a declarat el.
Comisarii ANPC au fost, de asemenea, uluiți de vechimea produselor servite la restaurant, menționând că nu au mai întâlnit situații similare, nici în restaurantele chinezești sau în piață. „Am găsit carne expirată de două luni până la un an – marfă din 2024, luna a 2-a. Produse de măcelărie, mezeluri, carne tocată sau fripturi erau ținute în congelator după tratamentul termic, doar pentru a fi reutilizate în preparate. Nu am venit ca deputați sau senatori, ci ca și consumatori, iar dacă se întâmplă asta în Parlament, înseamnă că avem o problemă națională”, a concluzionat Piedone.