Pensionarii care au primit pensii majorate din cauza unor erori de calcul comise de casele de pensii vor trebui să restituie diferențele, chiar dacă de la identificarea discrepanțelor a trecut o perioadă de peste 3 ani. Această decizie a fost adoptată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a stabilit că termenul pentru recuperarea sumelor plătite în plus se calculează regresiv, de la data constatării erorilor.
Greșelile de calcul și impactul asupra pensionarilor
Mulți beneficiari au primit pensii mai mari decât cele cuvenite în baza vechii legi a pensiilor, Legea nr. 263/2010, din cauza unor erori de calcul. Chiar dacă aceste discrepanțe au fost sesizate de autorități, pensionarii se confruntă acum cu obligația de a rambursa sumele în exces, indiferent de perioada de timp scursă.
Decizia instanței supreme
În urma unei cereri formulate de Curtea de Apel Brașov, ÎCCJ a clarificat modul de interpretare a prevederilor legale privind recuperarea sumelor plătite eronat. Conform deciziei, termenul de prescripție pentru recuperarea diferențelor se aplică regresiv de la momentul în care au fost constatate erorile, ceea ce înseamnă că, indiferent de perioada de timp în care au survenit greșelile, se vor recupera doar sumele aferente ultimilor 3 ani.
Interpretarea legală
Problema a apărut din interpretarea articolului 107, alin. (2) din Legea nr. 263/2010, care definește perioada în care pot fi acordate sau recuperate diferențele de pensie. ÎCCJ a decis că termenul de 3 ani este imperativ, fiind reglementat de o lege specială, și nu de normele generale de prescripție.
În concluzie, pensionarii care au beneficiat de pensii mai mari decât cele cuvenite trebuie să se aștepte la restituirea sumelor respective, chiar și în situațiile în care erorile de calcul au fost descoperite cu mai mult de 3 ani în urmă, pentru a asigura corectitudinea sistemului de pensii.