Jean de la Craiova, unul dintre cei mai apreciați interpreți de manele din România, dezvăluie în detaliu originile sale și povestea poreclei care i-a adus faima. Deși născut sub numele de Jean Dumitrache pe 24 noiembrie 1970, în București, el a fost perceput de toți ca fiind oltean. În copilărie, era cunoscut sub porecla „prințișorul din Pantelimon”, iar din cauza unor dificultăți financiare, a început să muncească de la doar 13 ani.
Originea numelui de scenă
În ciuda greutăților de început, viața artistului a cunoscut o turnură spectaculoasă odată ce numele de scenă s-a impus. „M-am născut pe Dudești, în București, am crescut în Pantelimon și petreceam vacanțele la bunici în Titu… de unde mi s-a atribuit numele de Jean de la Craiova”, a declarat el în emisiunea Vorbește Lumea de la Pro TV. Porecla i-a fost conferită imediat după Revoluție, la scurt timp după care au început să i se atribuie diverse variații – de la Jenel Craioveanu la Jean Craioveanu – însă „Jean de la Craiova” a fost cel care a rezonat cel mai bine, dând un farmec aparte numelui său.
În emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, Jean a adăugat că, deși nu a primit beneficii materiale imediate, a purtat numele cu mândrie. El a rememorat un moment din 1989, când, pregătindu-se să iasă la o discotecă din Cișmigiu, a auzit pentru prima dată vocea inconfundabilă a lui Anghel de la Craiova, pe fondul unei nunți desfășurate în curtea blocului său. Acea seară a marcat o schimbare: timbrul oltenesc al cântărețului a rezonat atât de tare încât a început să asculte și să interpreteze în același stil, iar numele de Jean de la Craiova s-a impus pe scena muzicală, câștigându-i aprecierea publicului și definindu-i cariera.