**Marele actor Tim Sullivan s-a stins din viață la 76 de ani. O pierdere imensă pentru lumea artistică**

Doliu profund în lumea artistică și cinematografică internațională. Tim Sullivan, un nume emblematic al filmelor SF, cunoscut pentru talentul său ca actor, scenarist și regizor, a plecat dintre noi la vârsta de 76 de ani. Moartea sa a survenit din cauza unei insuficiențe cardiace congestive, într-un hospice din Newport News, Virginia, conform declarațiilor prietenului său, John R. Ellis, pentru publicația *The Hollywood Reporter*. Tim Sullivan rămâne o figură respectată și iubită de public, dar și de colegii săi din industrie.

### **Cariera cinematografică: între filme SF și producții independente**
Tim Sullivan a fost o prezență remarcabilă în cinematografie, mai ales în genul SF. În 1995, a impresionat publicul cu rolul său din thrillerul SF *Twilight of the Dogs*, unde a interpretat un pilot militar care supraviețuiește unei pandemii devastatoare și se confruntă cu păianjeni mutanți giganți. Filmul, regizat de John R. Ellis, a devenit o producție cult în rândul pasionaților de science fiction.

Pe lângă activitatea sa de actor, Sullivan a excelat și ca scenarist și regizor. Printre producțiile notabile pe care le-a scris și regizat se numără *Vampyre Femmes* (1999), *The Laughing Dead* (1989), *Eyes of the Werewolf* (1999), *The Mark of Dracula* (2000), *Hollywood Mortuary* (2000) și *Deadly Scavengers* (2001). Colaborarea sa cu scenaristul și regizorul Ron Ford a adus pe ecrane producții independente care au atras atenția comunității cinefile.

### **Autor prolific de literatură SF**
Dincolo de activitatea cinematografică, Tim Sullivan s-a remarcat ca un scriitor de succes în domeniul literaturii SF. A scris cel puțin șapte romane SF, dintre care trei sunt bazate pe faimoasa miniserie și serialul *V*, produs de NBC în anii 1980. Povestea despre invazia extraterestră a Pământului a fost o sursă de inspirație pentru Sullivan, care a transpus universul „V” în cărți care au captivat cititorii.

De asemenea, a publicat zeci de povestiri SF, inclusiv *Zeke* (1981), o narațiune captivantă despre un extraterestru blocat pe Pământ. A fost și editor al unor antologii SF și a scris recenzii de carte pentru *The Washington Post*, consolidându-și reputația de critic literar respectat.

### **Un început modest și o viață plină de sacrificii**
Timothy Robert Sullivan s-a născut pe 9 iunie 1948, în Bangor, Maine. După absolvirea liceului John Bapst Memorial, a obținut o diplomă în literatură la Florida Atlantic University. Înainte de a-și găsi locul în lumea artistică, Sullivan a avut numeroase locuri de muncă. A lucrat în construcții, într-o librărie, într-o bibliotecă, și într-un magazin de băuturi alcoolice. A fost paznic de noapte, șofer de taxi și chiar instructor pentru persoane cu deficiențe mintale.

### **Revenirea la scris și ultimii ani de viață**
După aproape un deceniu dedicat actoriei, Sullivan a revenit la pasiunea sa pentru literatură în anii 2000, publicând din nou povestiri SF. Criticul John Clute observa că Sullivan „a renunțat treptat la cariera de actor pentru a se dedica scrisului, reușind să se reinventeze într-un mod remarcabil”.

În 2000, Tim Sullivan s-a mutat în Florida de Sud pentru a avea grijă de mama sa bolnavă, sacrificându-și viața personală pentru a o sprijini. Mama sa a murit în 2004, iar în 2003 Sullivan s-a stabilit în South Miami, unde a locuit alături de iubita sa, Fiona Kelleghan. De-a lungul vieții, Sullivan nu s-a căsătorit și nu a avut copii, dedicându-se în totalitate artei și familiei.

### **Un om al artei și al modestiei**
Tim Sullivan va rămâne în memoria colectivă nu doar pentru contribuțiile sale artistice, ci și pentru umanitatea și modestia care l-au caracterizat. Deși a atins culmile succesului în mai multe domenii, Sullivan nu a uitat niciodată să rămână aproape de oameni și de valorile care i-au ghidat viața.

Lumea artistică pierde un talent inegalabil, iar moștenirea lui Tim Sullivan va continua să inspire generații de cinefili și cititori.