Știai că există în România un loc unde oamenii se adună pentru a-și îndeplini cele mai arzătoare dorințe? Denumit și „Capela Sixtina a Estului”, acest lăcaș sfânt, cunoscut sub numele de Mănăstirea Voroneț, atrage anual credincioși din toată țara, iar renumele său este în continuă creștere. Dar despre ce loc este vorba și cum poți ajunge acolo?
În fiecare zi, pelerini din toate colțurile României se îndreaptă spre această zonă sacră. Ctitorită de Ștefan cel Mare, Mănăstirea Voroneț este un important obiectiv religios și turistic. Celebrul albastru specific, recunoscut la nivel mondial, face parte din farmecul locului, situat la 36 km de Suceava și la doar 4 km de Gura Humorului. Pe lângă credința în puterea miraculoasă a locului, vizitatorii sunt atrași și de peisajele pitorești și de arhitectura sa sacră.
Conform site-ului oficial, „În centrul unui sat de la poalele Carpaților, pe fundalul verde al pădurii de brazi, se înalță o biserică modestă, cu pereții exteriori îmbrăcați în fresce – Mănăstirea Voroneț. Edificiul seamănă cu un Evangheliar deschis, exact așa cum au dorit de mult timp pictorii anonimi și cei care au comandat aceste picturi, pentru ca pereții să transmită învățăturile Scripturii.” Această nuanță unică de albastru a rezistat cu brio testului timpului, în ciuda ploilor și zăpezilor, iar anual, turiști români și străini vizitează locul pentru încărcătura sa spirituală și frumusețea peisajelor înconjurătoare, completate de numeroase alte obiective turistice din zonă.
Se spune că cei ce se roagă la Mănăstirea Voroneț experimentează adevărate miracole și își văd dorințele împlinite, motiv pentru care zilnic apar pelerini ce vin cu speranța ca rugăciunile lor să fie ascultate. Considerată una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, mănăstirea a fost ridicată pe locul unei vechi biserici de lemn, ca semn de recunoștință pentru pustnicul Daniil Sihastru. După înfrângerea de la Războieni din 1476, domnitorul a urmat sfatul pustnicului, care l-a încurajat să continue lupta împotriva turcilor, obținând astfel victoria și ridicând Mănăstirea Voroneț. Acoperișul de șindrilă, modelat ca un cort, este gândit astfel încât zăpada de iarnă să nu ajungă până la zidurile bisericii, protejând frescele exterioare.
După 1918, biserica fostei mănăstiri Voroneț a fost declarată monument istoric de statul român, iar albastrul de Voroneț rămâne inconfundabil – o veritabilă Biblie în imagini.