Legea căsătoriilor din România suferă modificări majore. Începând cu 1 martie 2025, se va introduce un sistem digitalizat menit să modernizeze și să eficientizeze întregul proces de gestionare a actelor de stare civilă. Această schimbare este esențială pentru toți cei care intenționează să se căsătorească în perioada următoare.
Începând de luna următoare, vor intra în vigoare transformări importante în reglementările privind căsătoria. Toate județele vor adopta un sistem electronic care va gestiona documentele de stare civilă – de la certificatele de naștere și deces până la cele de căsătorie.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cu sprijin financiar european, a elaborat acest proiect, al cărui cost total se ridică la aproape 185 de milioane de lei, din care 156 de milioane reprezintă fonduri nerambursabile. Scopul principal este de a simplifica procedurile birocratice și de a reduce timpul de obținere a documentelor, acestea fiind emise pe formulare standardizate și înregistrate exclusiv digital. Începând cu 31 martie 2025, ofițerii de stare civilă vor completa primul exemplar al registrului în format electronic, păstrând varianta pe hârtie doar pentru arhivă. Pentru cetățenii români din diaspora, tranziția la noul sistem digital este programată să înceapă pe 24 septembrie 2025, până la care ambasadele și consulatele vor continua să emită actele în mod tradițional.
Documentele necesare pentru căsătorie în 2025
Pentru a oficializa o căsătorie civilă, cuplurile vor trebui să prezinte următoarele acte:
- Buletinele de identitate (original și copie);
- Certificatele de naștere (original și copie);
- Certificatul medical prenuptial, valabil 14 zile;
- Documentele care atestă dizolvarea unei căsătorii anterioare, dacă este cazul.
Ceremonia civilă se poate desfășura între 11 și 30 de zile de la depunerea declarației la primărie. În situații excepționale, cum ar fi problemele de sănătate ale unuia dintre parteneri, cununia poate fi organizată într-o altă locație, cu acordul primarului. De asemenea, cuplurile trebuie să declare că nu există impedimente legale, să își aleagă numele de familie și să stabilească regimul matrimonial. În cazul în care se dorește un regim diferit de cel prevăzut legal, este necesară încheierea unei convenții matrimoniale la notar.
Restricții privind locația ceremoniei civile
Odată implementat sistemul electronic, căsătoriile civile vor putea fi oficiate doar în locații dotate cu infrastructura necesară pentru accesul la sistemul digital securizat. De exemplu, în anumite orașe, precum Oradea, ceremoniile vor avea loc exclusiv în spații precum sala mare a Primăriei sau sala de nunți din Cetatea Oradea, eliminând astfel posibilitatea organizării cununiilor în aer liber sau în lăcașuri de cult.