Salvia (salvia officinalis) își are denumirea inspirată din cuvântul „salvare”, care sugerează vindecarea și protecția, reprezentând astfel un dar divin pentru oameni. În trecut, această plantă era esențială în compozițiile de îmbălsămare ale mormintelor faraonice.
Fizicianul grec Dioscorides o utiliza pentru a trata sângerările, febra, pietrele la rinichi și tulburările menstruale. În timpul domniei lui Carol cel Mare, salvia era cultivată în aproape fiecare grădină și era recunoscută ca plantă medicinală, fiind apreciată pentru multiplele sale beneficii și primind statutul de plantă sacră.
Deși astăzi este folosită în principal ca un condiment, cercetările istorice și moderne au demonstrat că salvia posedă calități terapeutice remarcabile, datorită ingredientelor sale active precum uleiurile esențiale (salviol, pinene, cineol, borneol, camfor), taninuri, substanțe amare, proteine, amidon, oxalat de calciu, săruri de acid fosforic, potasiu, calciu și alți compuși neidentificați.
Preparatele din salvie includ:
- Ceaiul de salvie
Benefic pentru sistemul nervos, digestiv, sănătatea pielii și a părului, ceaiul poate fi băut simplu sau folosit ca gargara pentru abcesele dentare, aftele, amigdale inflamate, durerile de gât și stomatite. De asemenea, contribuie la albirea danturii și la menținerea unei respirații proaspete. Pe lângă aceste efecte, ceaiul întărește inima și nervii, reglează circulația sângelui, previne și tratează diabetul, dismenoreea, simptomele menopauzei, și poate fi aplicat sub formă de comprese sau clătire în caz de acnee sau ten seboreic. Din punct de vedere digestiv, stimulează secreția bilei și ajută la ameliorarea digestiei lente, a balonării, gazelor intestinale, crampelor și arsurilor gastrice, contribuind totodată la slăbit și la eliminarea celulitei.
Preparare: Se infuzează o linguriță de frunze uscate într-o cană de apă clocotită timp de 10 minute. Pentru decoct, se fierbe un pumn de frunze într-un litru de apă timp de 10 minute, iar rezultatul poate fi folosit la spălări orale pentru afecțiuni dentare. - Pulberea de salvie
Obținută prin măcinarea fină a plantei uscate cu ajutorul unei râșnițe de cafea, pulberea se păstrează în borcane de sticlă ermetic închise, în locuri reci și întunecate, timp de câteva săptămâni. Se administrează de trei ori pe zi, câte o jumătate de linguriță. - Tinctura de salvie
Se prepară prin macerarea a 20 de linguri de pulbere de salvie în jumătate de litru de alcool alimentar de 70°, timp de două săptămâni, într-un borcan ermetic, plasat într-un mediu cald. După filtrare, tinctura se depozitează în sticle mici, închise la culoare, și se administrează câte o lingură diluată în ceai sau apă, de trei-patru ori pe zi, pentru a echilibra sistemul nervos și hormonal, stimulând memoria și activitatea cerebrală. - Uleiul de salvie
Uleiul sporește rezistența și imunitatea organismului, reglează funcția tiroidei, stimulează pofta de mâncare, și calmează durerile de cap și cele de stomac. De asemenea, combate transpirația excesivă, vindecă iritațiile, eczemele și infecțiile cutanate, ajutând la reducerea celulitei. Beneficiile sale se extind și la îngrijirea părului, prevenind căderea acestuia, reducând procesul de albire și intensificând nuanța părului, pe lângă proprietățile de îmbunătățire a memoriei, circulației cerebrale, și de tratament al gastritei, dermatitelor, ciupiturilor de insecte și dismenoreei. - Vinul de salvie
Se obține prin macerarea a 20 de linguri de pulbere de salvie într-un litru de vin alb natural, timp de două săptămâni, urmată de strecurare. Consumat înainte de masă, câte trei linguri, vinul de salvie stimulează pofta de mâncare și oferă o senzație de revigorare. - Oțetul de salvie
Considerat un veritabil elixir pentru sistemul nervos și digestiv, oțetul se prepară prin macerarea a 50 de grame de frunze mărunțite într-un litru de oțet de mere. Acesta poate fi utilizat atât ca ingredient în salate, cât și pentru frecție externă, contribuind la ameliorarea răcelilor, a durerilor reumatice și articulare, precum și a senzațiilor de oboseală.