Protecția Consumatorilor a anunțat aplicarea de amenzi în valoare totală de 485.000 de lei în diverse unități de alimentație publică din spitale și la chioșcurile din apropierea acestora. De asemenea, comisarii ANPC au retras definitiv peste 1.300 de kilograme de produse, constatând că acestea nu erau depozitate corespunzător sau erau expirate.
Potrivit unui comunicat ANPC, până în prezent au fost verificate 75 de unități de alimentație publică din incinta spitalelor, dintre care 55 au raportat abateri. La fel, din cele 111 chioșcuri și magazine inspectate, 109 au fost identificate cu nereguli. Ca urmare, 17 kg de produse, evaluată la 520 de lei, au fost suspendate temporar de la comercializare până la remedierea deficiențelor, iar 1.345 kg de produse, în valoare totală de 25.475 de lei, au fost retrase definitiv.
În plus, s-au aplicat 55 de amenzi contravenționale și 27 de avertismente, fiind dispuse măsuri de remediere pentru un număr semnificativ de unități atât din interiorul spitalelor, cât și la chioșcurile din imediata apropiere.
Principalele abateri constatate includ nerespectarea condițiilor de depozitare pentru legume și fructe (care prezintă modificări organoleptice), nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea de ustensile neconforme și neigienizate (cum ar fi tăvi ciobite și tigăi deteriorate), lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau prezența datelor expirate, absența autorizațiilor UAT și a documentației DDL actualizate, precum și lipsa prețurilor afișate. De asemenea, s-au identificat probleme privind respectarea reglementărilor de temperatură și igienă în spațiile frigorifice, lipsa informării consumatorilor despre ingrediente alergene, valorile nutriționale și alte informații esențiale, depozitarea produselor pe paviment și absența etichetelor corespunzătoare.
În cadrul acțiunii de control s-au înregistrat și situații în care accesul comisarilor nu a fost permis. La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății.
ANPC a precizat că va continua să monitorizeze și să aplice măsurile legale necesare pentru protejarea drepturilor consumatorilor și asigurarea condițiilor optime de siguranță și igienă în unitățile sanitare și de alimentație publică. Acesta este un raport parțial, iar comunicarea finală va fi transmisă la încheierea acțiunii de control și a celor peste 120 de invitații lansate.
Conform Ordinului 206 din 24 februarie semnat de șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, în perioada 24–26 februarie s-au efectuat controale la operatorii economici din domeniul cantinelor din spitalele publice și private.
Comisarii Protecției Consumatorilor au anunțat că managerul Spitalului Municipal Adjud a interzis continuarea controlului în blocul alimentar al unității și a solicitat intervenția unui echipaj de poliție la 112, susținând că verificările ANPC ar fi ilegale și că nu au fost prezentate documentele necesare.