Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au fost arestați în luna februarie în dosarul Nordis, fiind investigați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare gravă, spălare de bani și evaziune fiscală, conform informațiilor DIICOT. Inițial, Curtea de Apel București le-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, însă, după doar 10 zile de detenție, Înalta Curte de Casație și Justiție le-a admis contestațiile și i-a eliberat. În timp ce Laura Vicol a scăpat fără măsuri suplimentare, soțul său, directorul Nordis, se află sub control judiciar. Într-un interviu pentru podcastul realizat de Bursucu, avocata a relatat experiențele trăite în perioada arestului și impactul pe care acestea l-au avut asupra copiilor săi.
Arestarea în prezența copiilor
Laura Vicol și-a amintit cum a trebuit să gestioneze momentul arestării în fața copiilor, explicând că pentru a-i proteja emoțional, le-a spus că “ninja” au venit în casă. “Am folosit o poveste pentru a le calma temerile – cel mic a întrebat chiar: ‘Tu ești ninja? Ce faci aici?’ iar eu i-am răspuns că am venit să verific dacă totul este în regulă și că sunt în siguranță”, a declarat ea. În plus, pentru a evita panica, le-a explicat celor mici că ambii părinți erau plecați într-o delegație, reușind astfel să-i liniștească, chiar dacă cel mic, în vârstă de 6 ani, simțea enorm dorul.
10 zile de detenție: o experiență devastatoare
Avocata a descris cele 10 zile petrecute în arest ca fiind extrem de dificile, subliniind că despărțirea de copii a fost cu atât mai greu de suportat. “Am stat fără mâncare două zile și, fiind claustrofobă, am avut parte de momente cumplite atunci când trebuia să folosesc un duș strâmt, însă durerea cea mai mare a fost dorul de copii, care m-a doborât”, a mărturisit ea. Chiar dacă a reușit să treacă peste aceste clipe grele, credința puternică în Dumnezeu a fost sprijinul principal în depășirea traumei.
Lecții de viață și misiuni neașteptate
În timpul detenției, Laura Vicol a fost repartizată într-o celulă de doar trei metri pătrați, împărțită cu alte patru femei. Acolo, a fost nevoită să facă curățenie constantă pentru a contracara mirosurile neplăcute, dar experiența i-a adus și o nouă misiune: aceea de a ajuta juridic colegele de celulă. “Mă gândeam la o mică renovare, însă nu m-am așteptat să întâlnesc tineri atât de empatici care, lucrând în condiții oribile, reușesc să ofere sprijin. Am început să le reprezint pro bono pe două tinere diagnosticate cu cancer în incinta arestului”, a explicat Laura Vicol.
Impactul asupra sănătății și familiei
Eliberarea a venit cu un preț, Laura Vicol având probleme de sănătate care au dus-o la spital, unde medicii au considerat necesară o intervenție chirurgicală – deși ea a ezitat să solicite ajutorul medical, temându-se să nu devină din nou subiect de presă. În același timp, copiii, în special cel mic, au resimțit intens teama de abandon, chiar și după ce mama a încercat să-i liniștească explicându-le situația într-un mod adaptat vârstei lor.
Critici aduse sistemului și concluzii personale
Laura Vicol nu ascunde dezamăgirea față de sistemul de justiție, acuzându-l că a pedepsit numeroși nevinovați și a avut ca scop distrugerea unei companii românești. Ea rememorează cu amărăciune că a fost terfelită și umilită, trăind chiar momente în care a rămas fără mâncare timp de două zile. “Sistemul m-a tratat cu o cruzime de nedescris, iar imaginea negativă creată în jurul meu a fost devastatoare”, a mărturisit.
Viitorul după arest și schimbarea perspectivei
În prezent, după ce a fost eliberată, Laura Vicol se concentrează pe familie, cariera în avocatură și sprijinirea celor aflați în dificultate juridică. Ea recunoaște că cea mai mare greșeală a fost implicarea în politică, considerând că ar fi câștigat mai bine rămânând în domeniul juridic. “Am învățat lecția de umilință și, datorită credinței mele, am reușit să trec peste aceste încercări. Nu mă mai las afectată de situații și mă dedic acum doar familiei și misiunii mele”, a concluzionat Laura Vicol.