Mulți oameni cad în capcana escrocilor ambulanți care comercializează lemn de foc și sunt păcăliți în mod regulat. Acești comercianți se folosesc de confuzie și de lacunele de cunoștințe ale oamenilor obișnuiți cu privire la modul de măsurare a cantităților de lemn, vânzând lemn la metru ster și sugerând că este vorba despre un metru cub de lemne. Totuși, există o diferență semnificativă între aceste două unități de măsură, iar înțelegerea acestei diferențe este esențială pentru a evita să cădeți și dumneavoastră victimă a acestor înșelăciuni.
Lemnul folosit pentru încălzirea locuințelor este, în general, vândut în forma sa fasonată în steri, unitatea de măsură fiind metrul ster sau metrul cub. În multe situații, se întâmplă să existe confuzie între cele două unități de măsură, motiv pentru care este important să înțelegem diferențele dintre ele.
Este important de menționat că dintr-un arbore recoltat se obține, de obicei, atât lemn de lucru, adică lemnul care, datorită dimensiunilor și absenței defectelor, este potrivit pentru diverse prelucrări industriale (furnire, cherestea, placaje etc.), cât și lemn de foc. Lemnul destinat încălzirii este cel cu dimensiuni mai mici și proprietăți tehnologice inferioare.
În vederea manipulării lemnului de foc, acesta este fasonat la locul recoltării sau în depozite în steri, adică în piese cu lungimea de 1 metru sau în dublu steri, cu lungimea de 2 metri. Aceste piese sunt aranjate în figuri geometrice regulate pentru a determina volumul. Astfel, o stivă de lemn fasonat în steri, cu dimensiunile de 1 metru lungime, 1 metru lățime și 1 metru înălțime, are un volum aparent de 1 metru cub (1 m x 1 m x 1 m), însă trebuie avut în vedere că între piesele de lemn există spații goale.
Diferența între metrul ster și metrul cub constă în faptul că volumul aparent de 1 metru cub, care include atât piesele de lemn, cât și golurile dintre acestea, se numește metru ster. În urma unor determinări experimentale, s-a constatat că volumul aerului dintre piesele de lemn poate varia între 0,30 și 0,40 din volumul aparent, în funcție de modul în care sunt aranjate lemnele în stivă. Astfel, un metru ster are între 0,60 și 0,70 metri cubi de lemn și între 0,40 și 0,30 metri cubi de aer. Raportul dintre volumul de lemn și volumul aparent al stivei se numește factor de cubaj.
În practica ocoalelor silvice, lemnul vândut populației pentru încălzire este sortat în două categorii, în funcție de calitate. Lemnul de calitate I este considerat superior, deoarece este, în general, mai gros, mai drept și cu mai puține defecte. Pentru acesta se aplică un factor de cubaj de 0,68, ceea ce înseamnă că într-un metru ster avem 0,68 metri cubi de lemn, în timp ce pentru lemnul de calitate a II-a, mai subțire, mai înclinat și cu mai multe defecte, se aplică un factor de cubaj de 0,62.
Să presupunem că dorim să verificăm volumul de lemn dintr-o mașină pe care urmează să o achiziționăm. Trebuie să măsurăm (în metri) cele trei dimensiuni (lungime, lățime și înălțime) și să le înmulțim. Astfel, vom obține volumul aparent sau volumul în metri steri. Pentru a afla volumul în metri cubi, vom înmulți acest volum cu 0,68 pentru lemnul de foc de calitatea I sau cu 0,62 pentru lemnul de foc de calitatea a II-a.
Dacă considerăm că factorul de cubaj nu este corect pentru încărcătura respectivă, acesta poate fi determinat prin metoda diagonalelor. Pe fața stivei, desenăm un pătrat cu latura de 0,71 metri și marcăm diagonalele. Pe traseul ambelor diagonale, măsurăm (în centimetri) segmentele care trec peste capetele sterilor. Apoi, sumăm segmentele măsurate, transformăm rezultatul în metri împărțind la 100 și apoi împărțim la 2 (pentru că am măsurat ambele diagonale). Rezultatul va fi factorul de cubaj cu care trebuie să înmulțim volumul aparent pentru a afla volumul în metri cubi.
De obicei, lemnul de esență tare cântărește, uscat, între 750 și 850 kg pe 1 m³ plin. Prin urmare, aplicând coeficientul de 0,66, un ster va cântări între 495 și 561 kg de lemn de foc, iar un dublu-ster în jur de o tonă de lemn.