Prima demisie din cadrul PSD a survenit după decizia coaliției de guvernare de a susține un candidat comun la alegerile prezidențiale – Crin Antonescu. Social-democratul Victor Ponta a fost cel care și-a anunțat plecarea, lansând critici dure la adresa fostului său coleg de coaliție.
Victor Ponta se auto-suspendă din PSD
Fostul premier al României, Victor Ponta, și-a comunicat auto-suspendarea din rândul social-democraților chiar în ziua în care moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu a picat. Decizia sa vine din nemulțumirea față de lipsa unui candidat propriu al PSD pentru alegerile prezidențiale – o premieră în istoria partidului. În scrisoarea sa deschisă, Ponta, care candidează și el pentru președinție, își exprimă speranța ca PSD să-l susțină, invocând suveranismul electoratului.
„Având în vedere situația actuală, în care se remarcă o discrepanță evidentă între voința electoratului și deciziile conducerilor partidelor din Coaliția de Guvernare, mă văd nevoit să vă comunic formal decizia mea:”
Electoratul suveranist a fost abandonat.
Conducerea PSD a optat, pentru prima dată, să nu prezinte un candidat propriu pentru alegerile prezidențiale din 2025, lăsând astfel electoratul de stânga fără reprezentare. Conducerile UDMR, PNL și ulterior și PSD au promovat un candidat etichetat ca fiind „de dreapta”, care, potrivit lui Ponta, reflectă Sistemul și trecutul pe care românii l-au respins la vot în noiembrie 2024. Astfel, electoratul suveranist, care dorește o schimbare a Sistemului ce a adus România în dificultate în ultimul deceniu, a fost trădat.
În scrisoarea sa, Ponta acuză candidatul propus de liderii coaliției că a trădat votul majoritar al românilor pentru USL, că a încălcat Acordul Politic semnat pe 24 februarie 2014 cu PSD și că s-a aliat cu fostul partid al lui Traian Băsescu, facilitând ascensiunea lui Klaus Iohannis la conducerea PNL și, implicit, a României. Potrivit lui Ponta, lașitatea candidatului în fața Sistemului a dus la instaurarea a ceea ce el numește „Regimul antinațional Iohannis”, respins acum de majoritatea românilor.
„Șomer de lux”
Fostul partener din USL al lui Crin Antonescu continuă să îl atace pe acesta. Ponta susține că românii care muncesc în sectorul privat, atât în țară, cât și în diaspora, resping categoric un candidat care și-a obținut singurul loc de muncă într-o sinecură politică, în Parlamentul României. El mai acuză candidatul de faptul că a blocat timp de 25 de ani un post de profesor pentru un tânăr, a fost perceput ca un „șomer de lux” în ultimii 10 ani și beneficiază acum de o pensie specială de parlamentar.
România se confruntă cu o criză politică, economică și socială fără precedent din 1989, iar țara are nevoie de un președinte cu conexiuni puternice în SUA, Europa și alte state importante, care stăpânește mai multe limbi străine și are experiență în reprezentarea internațională. În acest context, România nu-și poate permite să aibă ca președinte o persoană percepută ca fiind „leneșă, relaxată și detașată”, preocupată doar de propriul confort.
Majoritatea românilor consideră anularea Alegerilor Prezidențiale din decembrie 2024 ca o decizie ilegitimă, menită doar să blocheze sau să deturneze dreptul fundamental de a alege președintele. Ponta subliniază că actualul candidat al coaliției a fost, de la început, un susținător vehement al anulării alegerilor. El adaugă că își va asuma toate consecințele pentru opoziția sa față de candidatura lui Antonescu, dar își propune să rămână în continuare deputat.