Ciorbă de fasole ca la mănăstirea Prislop. Trucuri care te vor ajuta să obții o ciorbă exact ca a maicutelor.

În perioadele de post, puteți pregăti acasă o delicioasă ciorbă de fasole, inspirată de rețeta mănăstirii. Această ciorbă simplă și gustoasă se realizează cu puține ingrediente, respectând tradiția culinară, garantând o experiență culinară rafinată. Iată câteva sfaturi pentru a vă bucura de o ciorbă savuroasă.

Ciorbă de fasole de post în stil mănăstiresc

Atunci când doriți să preparați o mâncare de post sănătoasă și satisfăcătoare, ciorba de fasole de post în stil mănăstiresc este alegerea perfectă. Există diverse variante de ciorbă, fiecare cu farmecul ei unic. De la ciorba savuroasă de varză murată cu afumătură la cele cu carne sau legume, există opțiuni pentru toate gusturile.

În zilele de post, puteți pregăti acasă rapid o ciorbă ca la mănăstire, apreciată pentru savoarea sa autentică. Pentru a reuși acest preparat culinar, aveți nevoie de un borș de casă ușor acru și aromat, precum și de legume proaspete care vor transforma ciorba de fasole într-o delicatesă.

Ciorba de fasole de post ca la mănăstire poate fi preparată rapid acasă, respectând câteva trucuri din rețeta tradițională pentru a obține un rezultat savuros.

Rețeta pentru cea mai bună ciorbă

Ingrediente:
– 500 g fasole boabe
– 2 cepe
– 1 morcov
– 2 ardei
– 6 roșii cherry
– 1 lingură bulion
– 1 țelină
– 50 ml ulei
– pătrunjel proaspăt
– sare și piper, după gust

Pentru o aromă intensă, puteți adăuga și cimbru, leuștean, usturoi, păstârnac, gogoșari sau foi de dafin. Lista ingredientelor poate fi adaptată după preferințe.

Mod de preparare:

În prealabil, înmuiați fasolea în apă peste noapte. A doua zi, fierbeți fasolea într-o oală cu apă, schimbând apa de câteva ori în primele 10 minute de fierbere. Apoi, fierbeți fasolea în apă curată până devine moale. Între timp, pregătiți legumele, spălați-le și tăiați-le cubulețe.

Căliți legumele într-o tigaie cu ulei încins, adăugați bulionul și roșiile decojite. Lăsați-le să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, apoi adăugați-le în oala cu fasole. Mai fierbeți totul împreună pentru câteva minute și apoi adăugați sare și piper după gust. La final, presărați pătrunjel tocat pentru a intensifica aroma. Veți obține o ciorbă delicioasă și hrănitoare, perfectă alături de o pâine de casă pufoasă, după rețeta tradițională.

Ciorba de fasole de post în stil mănăstiresc are o savoare distinctă, este ușor de preparat și, urmând câteva secrete din rețeta tradițională, veți obține un preparat culinar deosebit.

Leave a Comment

Mircea Badea provine dintr-o familie în care educația are o valoare deosebită. Cine sunt și cu ce se ocupă părinții lui Mircea Badea.

Mircea Badea provine dintr-o familie unde educația a jucat întotdeauna un rol fundamental. Părinții săi, Mariana și Gheorghe Badea, sunt persoane discrete, evitând să discute public despre viața privată a fiului lor, prezentator TV bine-cunoscut. Într-un interviu pentru Q Magazine, Mariana Badea a abordat cariera sa în domeniul educației, detaliind cărțile pe care le-a scris și subliniind importanța exprimării corecte. În acest context, ea a menționat scurt și pe cei doi copii, Mircea și Natalia.

Mariana Badea, care a fost profesoară de Limba și literatura română timp de 35 de ani, a publicat numeroase cărți de specialitate, concentrându-se în special pe gramatică. De asemenea, ea deține și o editură. Gheorghe Badea, tatăl lui Mircea, a absolvit Matematica și a fost redactor-șef adjunct al revistei „Știință și tehnică”. Mircea Badea are și o soră, Natalia Badea, fostă profesoară de Limba italiană, scriitoare și corespondent TV.

„Eu sunt profesoară de cuvinte și bolnavă de limba română! Cred cu tărie în forța cuvântului rostit sau scris! Cuvântul are forță divină”, spune Mariana Badea în debutul interviului, evidențiind pasiunea și dedicarea ei pentru limbajul corect și frumos exprimat.

### Lansarea primei cărți a Marianei Badea

Prima carte publicată de Mariana Badea a fost „Limba și literatura română pentru bacalaureat”, în 1990, la inițiativa soțului său, Gheorghe Badea. „El a intuit nevoia unei astfel de cărți în momentul în care i-am spus că notițele elevilor mei (cu ceea ce le dictam la ore) se plimbau prin tot liceul. Caietele lor erau xeroxate de copiii de la alte clase”, explică Mariana Badea.

Ideea cărții a prins contur în timp ce Mariana o pregătea pe Natalia pentru bacalaureat. „Notițele scrise atunci au devenit materialul pentru prima mea carte. (…) Și Naty a devenit scriitoare. A publicat două volume de poezii și un roman. Sunt foarte mândră de ea”, adaugă Mariana Badea.

### Calitățile lui Mircea Badea

Întrebată despre Mircea și dacă este mândră de el, Mariana Badea a răspuns cu discreție: „Nu-mi place să vorbesc despre el! Cea mai mare calitate a lui este corectitudinea, care, în timpurile pe care le trăim, s-a transformat, pentru el, în cel mai mare defect. În plus, are simțul datoriei, ca Antigona”.

Mariana Badea a făcut pregătire pentru bacalaureat și cu Mircea, dar doar o săptămână. Fosta profesoară de Limba română a mărturisit că jurnalistul are o memorie incredibilă. „Anul trecut, de Crăciun, când nepotul meu, Vlăduț, și noi, i-am spus câte o poezie lui Moș Crăciun, Mircea a recitat „Din ceas, dedus…”. Încă mai știe poezia lui Ion Barbu „Joc secund”, povestește ea.

Mircea Badea formează din anul 2000 un cuplu cu antrenoarea de fitness Carmen Brumă. Împreună au un fiu, Vlad, în vârstă de 9 ani.

### O relație de durată

Gheorghe și Mariana Badea formează un cuplu de aproximativ 53 de ani. Fostul redactor-șef adjunct a însoțit-o pe Mariana la Biblioteca Centrală Universitară, la interviul acesteia cu Q Magazine. „În timp ce Mariana Badea era fotografiată alături, în sala de lectură, am continuat dialogul cu Gheorghe Badea. Mi-a povestit despre proiectele inedite ale soției sale, despre copii și nepoți. (…) Respectabilul domn din fața mea s-a metamorfozat, în timp ce-mi povestea, în tânărul îndrăgostit”, a relatat jurnalista Emilia Chebac.

### Cariera Marianei Badea

Mariana Badea s-a născut în orașul Balș, județul Olt, și a urmat cursurile Liceului Petre Pandrea. A absolvit Facultatea de Litere din București și a fost profesoară la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu. A făcut parte mulți ani din Comisia națională de Limba și literatura română din cadrul Ministerului Învățământului, care i-a acordat Distincția Gheorghe Lazăr și Diploma de Excelență. O perioadă, Mariana Badea a fost director adjunct la Teatrul Mic, în timpul directoratului scriitorului Dinu Săraru.

### Natalia Badea și viața în Italia

Natalia Badea a publicat la editura de familie două volume de poezii, „Sunt Aici!” și „Sunt încă Aici!”, și romanul „Rămâi cu bine! Rămâi cu mine!”, având drept motto „Nimic nu este certitudine până nu devine amintire!”. Natalia are o fetiță și a divorțat de tatăl acesteia. „Cum am ajuns să locuiesc pentru moment în Italia, prizonieră a propriei vieți, e o poveste lungă și prea personală ca să fie spusă public. Dar cum spunea un prieten de-al meu psiholog, de câte ori ești într-o situație dificilă, gândește-te la ce cadou te așteaptă dincolo de această situație”, povestea Natalia la scurt timp după mutarea în Italia.

Familia Badea este un exemplu de discreție și dedicare față de educație și cultură, contribuind semnificativ la formarea profesională și morală a copiilor lor. Mariana și Gheorghe Badea, prin carierele lor în domeniul educației și jurnalismului, au demonstrat valorile pe care le-au insuflat copiilor lor, Mircea și Natalia, ambii reușind să-și construiască propriile cariere de succes.

Leave a Comment