În ultimele zile, Diana Șoșoacă a suferit o înfrângere majoră pe scena politică românească. Candidatura sa la alegerile prezidențiale din acest an a fost respinsă de două ori, atât de către Biroul Electoral Central (BEC), cât și de Curtea Constituțională a României (CCR). Această situație a stârnit o serie de întrebări legate de viitorul politic al Dianei Șoșoacă, dar și de soarta voturilor pe care le-ar fi primit dacă ar fi rămas în cursă. Deciziile luate de BEC și CCR ridică o întrebare importantă: cine va beneficia acum de voturile susținătorilor ei, având în vedere că nu mai poate participa în cursa pentru Cotroceni? În plus, în ultimele zile au apărut noi informații din sondaje care încearcă să schițeze un posibil scenariu electoral în lipsa acesteia.
### Diana Șoșoacă, scoasă din cursa prezidențială de două ori
Diana Șoșoacă, cunoscută pentru pozițiile sale populiste și naționaliste, a depus inițial candidatura pentru alegerile prezidențiale, în ultima zi înainte de expirarea termenului limită. Alături de alți 11 candidați, ea a încercat să intre în competiție pentru cea mai înaltă funcție din stat. Însă, candidatura ei a fost rapid respinsă de Curtea Constituțională, care a invocat o serie de motive legale pentru această decizie. În ciuda eforturilor sale de a reveni în cursă, candidatul a fost respins din nou de Biroul Electoral Central, care a invalidat lista de semnături prezentată pentru susținerea candidaturii.
### Argumentele Curții Constituționale
Decizia Curții Constituționale de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă a fost bazată pe prevederile Constituției României și ale Legii 370/2004, care reglementează condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat la alegerile prezidențiale. Potrivit fostului judecător al CCR, Tudorel Toader, deși motivele exacte nu au fost încă publicate integral, este clar că acestea au legătură cu respectarea acestor norme. Toader a explicat că, prin respingerea candidaturii, Curtea Constituțională a invalidat decizia inițială a BEC de a accepta candidatura ei, scoțând-o astfel definitiv din cursă. Acesta a precizat că, în ciuda acestei decizii, partidul pe care Diana Șoșoacă îl conduce, SOS România, nu a fost declarat neconstituțional, ci doar anumite activități sau practici au fost considerate incompatibile cu cadrul legal.
„Noi nu știm exact care au fost argumentele judecătorilor constituționali, dar eu sunt convins că acestea sunt reperele. Admițând contestațiile, Curtea a invalidat hotărârea BEC de admitere a candidaturii Dianei Șoșoacă. Sigur, în felul ăsta ea nu mai are nicio cale de atac, este scoasă din cursa prezidențială”, a declarat Tudorel Toader.
### O a doua încercare eșuată
În urma primei respingeri, Diana Șoșoacă a depus din nou o cerere pentru a-și valida candidatura, sperând că va reuși să treacă de obstacolele legale. Cu toate acestea, BEC a respins și a doua cerere de candidatură, având ca motivație faptul că lista de semnături depusă era aceeași ca cea inițial respinsă. Acest lucru a consolidat poziția autorităților electorale de a o exclude definitiv din competiție.
### Cine ar putea beneficia de voturile Dianei Șoșoacă?
Una dintre marile întrebări care au apărut în urma acestor decizii este cine ar putea beneficia de voturile Dianei Șoșoacă. Partidul SOS România, pe care ea îl conduce, are un număr semnificativ de susținători, estimat la aproximativ 500.000 de voturi. Aceste voturi ar putea influența considerabil rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă se vor îndrepta către un alt candidat.
Deși unii ar putea crede că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de George Simion, ar fi principalul beneficiar al acestor voturi, relația tensionată dintre cele două tabere sugerează că lucrurile nu sunt atât de simple. AUR și SOS România au avut numeroase conflicte în trecut, ceea ce ar putea împiedica transferul natural al voturilor între aceste formațiuni.
Totuși, sondajele din ultimele zile arată că George Simion ar putea câștiga o parte din voturile susținătorilor Dianei Șoșoacă, având în vedere că ambele formațiuni promovează politici de extremă dreapta și un discurs anti-sistem. Acest scenariu amintește de alegerile prezidențiale din anul 2000, când regretatul Corneliu Vadim Tudor a reușit să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale datorită unui val de susținere din partea electoratului naționalist.
### Ce arată ultimele sondaje
Conform ultimelor sondaje realizate înainte de decizia CCR, George Simion se afla pe o poziție modestă în preferințele electoratului pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Un sondaj realizat de INSCOP pe 19 septembrie îl plasa pe Simion la coada listei de candidați. Cu toate acestea, după excluderea Dianei Șoșoacă din cursă, există o posibilitate reală ca liderul AUR să crească în sondaje, mai ales dacă o parte din electoratul SOS România va decide să-și redirecționeze voturile către el.
În același timp, Marcel Ciolacu, candidatul PSD, este văzut și el ca un posibil beneficiar al situației actuale, dat fiind că unii susținători ai Dianei Șoșoacă ar putea să opteze pentru o alternativă mai puțin extremistă, dar totuși anti-sistem. Chiar și așa, majoritatea analiștilor politici sunt de părere că voturile pierdute de Șoșoacă se vor îndrepta mai degrabă către George Simion, cel mai apropiat ca viziune politică de aceasta.
### Impactul asupra alegerilor prezidențiale
Excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială a creat un nou val de incertitudine în peisajul politic românesc. Cu toate că mulți alegători sunt dezamăgiți de această decizie, liderii politici și partidele aflate în cursă încearcă să profite de această situație. Dacă George Simion va reuși să câștige o parte semnificativă din voturile SOS România, acest lucru ar putea schimba radical clasamentul electoral și l-ar putea propulsa în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Pe de altă parte, există și posibilitatea ca electoratul Dianei Șoșoacă să se disperseze, împărțindu-se între mai mulți candidați, ceea ce ar putea reduce impactul direct asupra rezultatelor finale. Indiferent de scenariul care se va concretiza, este clar că decizia CCR și BEC de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă va avea consecințe importante asupra peisajului politic românesc în următoarele săptămâni.
### Concluzie
Diana Șoșoacă a suferit o înfrângere semnificativă prin excluderea sa din cursa prezidențială, dar impactul acestei decizii nu se oprește aici. Voturile celor aproximativ 500.000 de susținători ai săi vor deveni o miză importantă pentru ceilalți candidați, iar scenariul în care George Simion ar putea beneficia de aceste voturi devine tot mai plauzibil. Pe măsură ce campania electorală avansează și alegerile se apropie, vom putea observa cum se va redistribui acest capital politic și care vor fi consecințele asupra rezultatelor din primul și, eventual, al doilea tur de scrutin.