Bananele ar putea dispărea din magazine, deoarece plantațiile din America Latină și Caraibe s-ar putea confrunta cu o reducere semnificativă a suprafeței de cultivare până în anul 2080, din cauza temperaturilor în creștere.
O analiză publicată în revista Nature Food evidențiază impactul schimbărilor climatice asupra plantațiilor din cea mai importantă zonă de export a bananelor la nivel mondial. Cercetătorii avertizează că, până în 2080, temperaturile mai ridicate ar putea face ca producția de banane destinate exportului să devină economic nesustenabilă în numeroase regiuni din America Latină și Caraibe.
Cultivarea bananelor implică un efort intens, iar industria, evaluată la 25 de miliarde de dolari, oferă locuri de muncă pentru peste un milion de persoane la nivel global. America Latină și Caraibele reprezintă aproximativ 80% din exporturile globale de banane. Studiul sugerează că fermierii vor trebui să se adapteze, recurgând la sisteme de irigație, adoptarea unor soiuri rezistente la secetă și modificarea zonelor de cultivare, pe măsură ce terenurile adecvate devin din ce în ce mai limitate. La nivel global se cultivă peste 1.000 de soiuri de banane, dintre care aproximativ 50% din producție o reprezintă banana dulce Cavendish.
Acest soi este cultivat frecvent în plantații de monocultură la scară largă în America Latină, unde beneficiază de sisteme extinse de irigație și drenaj, acoperind suprafețe de până la 5.000 de hectare.
Bananele sunt fructele cele mai exportate și consumate la nivel mondial, constituind o sursă vitală de nutrienți pentru miliarde de oameni. Deși Asia este cel mai mare producător de banane, exporturile globale sunt dominate de America Latină și Caraibele, în special din Ecuador și Costa Rica.
Totuși, țări precum Columbia și Costa Rica se află printre cele care vor fi cele mai afectate, devenind potențial prea calde pentru o cultivare optimă. Pe de altă parte, Ecuador și anumite regiuni din Brazilia ar putea rămâne producători importanți, având un impact mai redus al schimbărilor climatice, potrivit carbonbrief.org.