Calea ferată Oravița-Anina, cunoscută sub numele de „Semeringul bănățean”, este considerată cea mai spectaculoasă linie ferată de munte din sud-estul Europei. Această capodoperă a ingineriei feroviare a fost inaugurată în decembrie 1863 și rămâne până astăzi un simbol al măiestriei tehnice și al frumuseții naturale.

Cea mai spectaculoasă cale ferată montană din Europa

Cu o lungime de 33,4 km, linia ferată leagă localitățile Oravița (218 m altitudine) și Anina (558 m altitudine), traversând o diferență de nivel impresionantă de 338 m. Traseul urmează pante abrupte de 20‰ și include curbe extrem de strânse, cu raze de doar 114 m.

„Drumul de fier” șerpuiește prin peisaje montane de o frumusețe rară, străbătând 14 tuneluri săpate direct în stâncă și 10 viaducte care traversează văi adânci. Cel mai impresionant dintre acestea este Viaductul Jitin, care se înalță la 35 m deasupra solului și se întinde pe o lungime de 230 m, având 5 deschideri.

Linia ferată ocolește Munții Aninei prin Valea Jitinului, oferind pasagerilor priveliști de neuitat. Acest traseu unic este nu doar o atracție turistică deosebită, ci și o mărturie vie a istoriei și ingineriei secolului al XIX-lea.