Spovedania și împărtășania sunt două dintre cele mai importante practici din credința ortodoxă. Mulți dintre cei credincioși aleg să le urmeze în biserici, găsind în ele liniște sufletească și sprijin în momentele dificile ale vieții.
Preoții îndeamnă creștinii să se spovedească și să se împărtășească înainte de Paște. Astfel, credincioșii se pot elibera de păcate și îl pot întâmpina pe Iisus Hristos cu o inimă curată, potrivit informațiilor publicate de spynews.ro.
Când este potrivit să mergem la spovedanie
Ca în fiecare an, în perioada pascală este bine să ne apropiem de aceste două taine – spovedania și împărtășania.
Chiar dacă nu este impusă, spovedania ajută la curățarea sufletului de păcate. Împărtășania este recomandată să se facă în noaptea Învierii, fiind un moment semnificativ conform Scripturii. Pentru a putea primi Sfânta Împărtășanie, este necesar să ne spovedim în prealabil în fața unui preot.
În plus, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române recomandă ca împărtășania să fie primită la fiecare Sfântă Liturghie, în special în Joia Mare, în ziua Paștelui, dar și la sărbătoarea Cincizecimii. Postul Paștelui ține 40 de zile și se încheie în ziua Învierii Domnului.
“Din păcate, în zilele noastre, parcă nu mai este accentuată această necesitate (n.r. împărtășirea la Sfânta Înviere), iar cei mai mulți dintre credincioși parcă nu mai conștientizează cât de important este să te împărtășești de Înviere.
Ar fi minunat ca în cât mai multe biserici să se împărtășească, alături de părinții slujitori, cât mai mulți dintre credincioșii care participă la Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii”, a menționat părintele Andrei Atudori.
Care este situația femeilor care nu se spovedesc și nu se împărtășesc
Sfânta Împărtășanie este o formă prin care ne exprimăm mulțumirea și recunoștința față de Iisus Hristos, iar pentru a o primi, este necesar ca toate păcatele să fie mărturisite. Se spune că, dacă nu reușești să te spovedești și să te împărtășești înainte de Paști, există riscul de a nu primi harul Sfântului Duh, motiv pentru care Biserica pune accent deosebit pe aceste momente.
“Împărtăşania mai deasă, cu toată pregătirea, face ca în trupul şi sângele nostru să se întipărească tot mai mult Trupul şi Sângele Cel Curat şi Înviat al lui Hristos, făcându-ne tot mai asemenea sfinţilor în curăţie, în dragoste, în duh de jertfă şi în puterea de a învia spre viaţa de veci, întru fericire. Astfel, devenim tot mai mult fii ai Tatălui după har şi fraţi între noi, în Hristos”, susțin preoții.
Preoții au subliniat că femeile care nu se spovedesc și nu se împărtășesc în preajma sărbătorilor pascale nu beneficiază de binecuvântare și iertare. Aceste două practici sunt fundamentale pentru viața spirituală a oricărui credincios. Femeile sunt îndemnate să se pregătească prin post, rugăciune și reflecție.