Călin Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale critice față de actuala conducere a României, a plecat din țară pe 9 ianuarie 2025, îndreptându-se spre Frankfurt pentru a efectua demersuri importante în cadrul instituțiilor europene. Absența sa de la mitingurile programate în weekend a fost explicată prin necesitatea unor întâlniri esențiale, atât cu avocați de renume, cât și cu instituții internaționale, pentru a continua demersurile legale în privința anulării turului al doilea al alegerilor prezidențiale din România.
Georgescu a subliniat, într-un interviu acordat la Realitatea Plus, că „precedentul creat în România” nu ar trebui să fie perceput exclusiv într-o lumină negativă. Acesta făcea referire la decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, un act pe care Georgescu îl consideră nu doar un eveniment național, ci și unul cu implicații internaționale. În opinia sa, anularea acestor alegeri reprezintă un moment unic, care nu poate fi înțeles doar ca o eroare a autorităților române, ci și ca un simbol al implicării active a cetățenilor în a-și revendica drepturile și a se opune abuzurilor.
„Poporul român și-a luat destinul în mâini și a demonstrat lumii întregi că sunt oameni cu principii. Așa cum am văzut și zilele trecute, la proteste, poporul român a spus clar că aici este vorba despre principii. Putem negocia orice, dar nu negociem principii”, a declarat Călin Georgescu, subliniind că, din perspectiva sa, acest demers al cetățenilor români poate fi considerat un act de curaj care poate avea repercusiuni nu doar la nivel național, ci și pe plan global.
În legătură cu președintele Klaus Iohannis, Georgescu a declarat că nu există altă soluție pentru actualul lider decât plecarea din funcție. Potrivit acestuia, Iohannis ar fi responsabil pentru climatul de violență socială din țară, având în vedere încălcarea legii și ignorarea dreptului cetățenilor români de a-și exprima opțiunile prin vot. „Cel care creează violența este chiar el, pentru că el a încălcat legea, o ignoră și ignoră dreptul românilor la vot”, a adăugat Georgescu.
În viziunea sa, continuarea mandatului lui Iohannis ar fi imposibilă din punct de vedere al legitimității, iar demisia acestuia ar fi singura opțiune viabilă. Georgescu nu a ezitat să sugereze că, în cazul în care președintele nu va demisiona, situația ar putea escalada și ar putea apărea noi forme de opoziție politică și socială. „Nu știu de unde să demisioneze, că nu mai este legitim, dar există un singur mod, să plece, pentru că dacă acest lucru nu se întâmplă, se pot dezvolta multe lucruri la adresa sa”, a afirmat acesta.
Aceste declarații ale lui Călin Georgescu sunt parte dintr-un demers mai amplu în care acesta contestă deciziile Curții Constituționale și susține o schimbare profundă în conducerea politică a României. În continuare, Georgescu intenționează să folosească sprijinul instituțiilor internaționale și al unor avocați de renume pentru a contesta aceste hotărâri și pentru a adresa această situație la nivel european, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.