Postul Paștelui 2025 se deschide în primele zile ale primăverii, fiind precedat de Săptămâna Albă, ce are loc la finalul lunii februarie. Cei care aleg să țină post se pregătesc pentru cea mai lungă perioadă de ajunare, ce se întinde pe 50 de zile, având în vedere că Sfintele Paști vor fi sărbătorite duminică, 20 aprilie 2025.
Astfel, Postul Paștelui 2025 va începe pe 3 martie și se va încheia pe 19 aprilie, Sâmbăta Mare, când creștinii ortodocși se pregătesc pentru Învierea Domnului. Deoarece ortodocșii și catolicii vor celebra Paștele în aceeași zi (20 aprilie 2025), perioada de post este identică pentru toți creștinii.
Acest post, cel mai lung al anului, este considerat și cel mai dificil, datorită restricțiilor stricte asupra consumului de carne, ouă, lapte și brânză, iar zilele în care se permite consumul de pește sau ulei sunt foarte puține. Totodată, cei obișnuiți cu postul se bucură de avantajele meselor simple și sănătoase, precum și de liniștea interioară adusă de zilele dedicate rugăciunii.
Tradițiile de început al postului
Conform tradiției bisericești, pe 23 februarie – duminica Înfricoșătoarei Judecăți – se renunță la consumul de carne, pește și icre, pregătind sufletul și trupul pentru intrarea în Postul Mare. În duminica următoare, pe 2 martie, se lasă sec de brânză, iar oficial, pe 3 martie, se intră în Postul Mare, perioadă în care se elimină complet produsele de origine animală (carne, lapte, brânză și ouă). Perioada de la 23 februarie până pe 2 martie, denumită Săptămâna Albă, permite consumul doar de ouă, lapte și brânză și interzice organizarea petrecerilor, cumetriilor sau nunților.
Pe 2 martie, înainte de începerea postului, gospodinele pregătesc o masă îmbelșugată, fără lapte și brânză, pentru că se lasă sec de brânză. Această masă este servită seara, în familie sau cu prieteni apropiați, iar mesenii își încheie masa cu un ou fiert, rostind „oușor, oușor, să-mi fie postul ușor!”
Prima zi de post, 3 martie, cunoscută popular drept „Lunea curată”, este dedicată pregătirilor casnice, în special spălării vaselor folosite la gătitul preparatelor din carne, pentru a le folosi ulterior la preparatele de post, gătite în vase ce nu au mai conținut carne sau lapte.
Zilele cu dezlegare la pește
Deși Postul Paștelui este cel mai îndelungat al anului, există doar două zile în care restricțiile alimentare se relaxează pentru a permite consumul de pește: pe 25 martie, în ziua Bunavestirii, și pe 13 aprilie, când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor).
Zilele libere de Paște 2025
În 2025, sărbătoarea Paștelui vine cu trei zile libere:
- Vineri, 18 aprilie: Vinerea Mare (Vinerea Neagră)
- Duminică, 20 aprilie: Învierea Domnului (Paștele ortodox și catolic)
- Luni, 21 aprilie: A doua zi de Paște
Pe lângă acestea, pe parcursul anului 2025 vor mai exista și alte zile libere de sărbători religioase și naționale:
- 1 mai (joi): Ziua Muncii
- 1 iunie (duminică): Ziua Copilului
- 8 iunie (duminică): Rusaliile
- 9 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
- 15 august (vineri): Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (duminică): Sfântul Andrei
- 1 decembrie (luni): Ziua Națională a României
- 25 decembrie (joi): Crăciunul
- 26 decembrie (vineri): A doua zi de Crăciun