In SUA exista un sat numit Romania, Vezi ce se ocupa localnicii de acolo

În statul Pennsylvania din SUA există un mic sat-fantomă numit România. Această localitate izolată are foarte puțini locuitori și rareori atrage turiști. Un aspect remarcabil este că aici casele se vând cu doar 1 dolar. Andreea și Ion, vloggerii de pe canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au vizitat acest loc și au descoperit detalii fascinante. Deși la prima vedere poate părea o glumă, satul România există cu adevărat și se află în SUA. Din păcate, în prezent, acest sat-fantomă din zona rurală a Pennsylvaniei are extrem de puțini locuitori și un aspect total diferit de ceea ce ne-am imagina.

Cei doi vloggeri români au făcut o călătorie deosebită pentru a ajunge acolo. „Am luat trenul din Chicago până în Washington D.C. timp de 18 ore, iar din capitală am închiriat o mașină și am condus încă trei ore și jumătate. În satul România nu am găsit cazare, pentru că nu există așa ceva”, povestesc ei.

Experiența lor le-a oferit o imagine autentică a Americii rurale, un peisaj pe care doar în filme îl vezi. Turiștii nu prea ajung în aceste locuri izolate. „Ne apropiem de satul România. Mai avem 12 minute și deja am intrat pe un drum de țară. Peisajul seamănă cu cel din România. Eu zic că suntem undeva între Cacica și Botoșana, din Bucovina, unde am crescut noi. Oricum, satul în sine este destul de izolat. De aceea probabil că nici nu există asfalt și e bine să vii vara aici dacă vrei să-l vezi”, spun vloggerii.

În această localitate, o casă a fost vândută cu un dolar. „Această casă a fost cumpărată cu 1 dolar de actualii locuitori. Dacă nu îți plătești taxele de proprietate timp de 3-4 ani, statul îți scoate casa la vânzare. Oricine o poate cumpăra, chiar și cu suma modică de 1 dolar. Totuși, o cumperi cu istoric, fiind necesar să plătești taxele de proprietate restante și, dacă proprietarii anteriori aveau credite, preiei și acele datorii. Aici în România, casele se vând cu 1 dolar dacă proprietarii nu-și plătesc taxele la timp”, explică ei.

Andreea și Ion au mai aflat că în satul cu multe case părăsite, niciun locuitor nu știe nimic despre țara noastră, chiar dacă localitatea poartă același nume. Satul România a fost înființat în jurul anului 1885 datorită exploatării miniere, iar fondatorul așezării a fost industriașul Philip Roman, de la care provine și numele satului.

„În iunie 1875, un om de afaceri pe nume Philip Roman s-a stabilit aici și a deschis o mină. Odată cu el, au venit aproximativ 100 de oameni să lucreze, printre care mulți italieni, conform rezidenților satului. Așadar, numele nu are nicio legătură cu România, ci provine de la numele primului locuitor, Philip Roman”, explică vloggerii.

Leave a Comment

Sunt pensionarii care vor primi pensii mai mici din septembrie 2024

Începând cu data de 1 septembrie 2024, o parte dintre pensionarii din România vor observa o scădere a pensiilor, în urma procesului de recalculare finalizat recent de Casele de Pensii.

Procesul de recalculare a inclus adăugarea unor perioade de vechime la muncă, însă efectele nu sunt întotdeauna pozitive. În unele cazuri, recalcularea pensiilor va rezulta în pensii mai mici, în funcție de adeverințele depuse recent de pensionari, mai ales dacă aceste documente includ perioade în care salariul brut a fost mai mic decât salariul net. Un reprezentant al Casei de Pensii a explicat pentru gandul.ro că „există un risc foarte mic ca, dacă adeverințele sunt eliberate corect și includ perioade în care salariul brut era mai mic, pensia recalculată să fie mai mică”.

În următoarele două săptămâni, pensionarii vor primi notificările prin poștă. Recalcularea pensiilor va continua până în 2025, iar pensionarii pot aduce adeverințe suplimentare până la 31 august pentru a fi operate cu data de 1 septembrie. Adeverințele depuse după această dată vor fi recalculate începând cu luna următoare.

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au subliniat că la prima recalculare toate veniturile vor rămâne la fel sau vor fi majorate. Totuși, începând cu a doua recalculare, introducerea unor sporuri sau a celui de-al 13-lea salariu poate duce la diminuarea pensiei.

Începând cu 2021, românii au putut depune adeverințele într-un format reglementat, inclusiv prin Anexa 6 la viitoarea lege a pensiilor. Aceste adeverințe trebuie să fie complete și să includă toate sporurile și salariile tarifare.

Astfel, recalcularea pensiilor poate produce nu doar majorări, ci și micșorări pentru anumite categorii de pensionari din România, începând cu data de 1 septembrie 2024, în funcție de vechimea lor în câmpul muncii și de documentele prezentate. La recalcularea pensiilor se va ține cont de:

– stagiul de cotizare contributiv;
– stagiul de cotizare necontributiv;
– stagiul asimilat (necontributiv);
– stagiu sistem neintegrat (pentru pensionarii polițiști, militari și avocați, în baza legilor din 2004, 2001 și 2000);
– stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate.

Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional, inclusiv pentru fracțiuni de an. Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și se acordă doar pentru stagiile de cotizare contributive. Ele nu vor fi acordate pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Leave a Comment