Se strică vremea în toată țara: ploi, descărcări electrice și vânt, temperaturile scad. Unde se va depune brumă și unde va fi cod galben –

Vremea se strică în aproape toată țara, avertizează meteorologii care au emis o informare de vreme rea pentru zilele de duminică, 24 martie, și luni, 25 martie.

Astfel, potrivit anunțului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 24 martie, ora 10 – 25 martie, ora 20, temporar va ploua local moderat cantitativ în centrul, sudul și estul țării și se vor acumula cantități de apă de 10…15 l/mp, iar mai ales pe parcursul nopții de duminică spre luni (24/25 martie), în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei pe arii restrânse 25…30 l/mp. Vor fi mai ales averse, însoțite izolat de descărcări electrice.

La munte vor fi precipitații mixte pe parcursul zilei de duminică, apoi vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Trecător se vor semnala precipitații mixte, pe arii restrânse și în Transilvania și nordul Dobrogei.

Vântul va avea local și temporar intensificări, cu rafale în general de 40…50 km/h, iar în zona montană de 60…70 km/h.

Se va produce brumă în noaptea de duminică spre luni în vestul și nord-vestul teritoriului, iar în noaptea de luni spre marți în special în regiunile intracarpatice și în zona deluroasă din sud.

ANM a mai emis și un cod galben, valabil din noaptea de duminică spre luni până luni seara. Astfel, în intervalul 25 martie, ora 02 – 25 martie, ora 20, în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Vântul va prezenta intensificări, cu viteze mai mari în zona înaltă (în general la peste 1700 m) unde rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând reducerea vizibilității.

Pe parcursul zilei de luni (25 martie) în Dobrogea, estul Munteniei, sud-estul Moldovei, vestul și sudul Olteniei și în sudul Transilvaniei vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h

Leave a Comment

Când se dau de pomană hainele decedatului. De ce nu este bine să le păstrezi –

În viață, fiecare dintre noi se confruntă cu pierderi și inevitabil ne gândim la conservarea amintirilor celor dragi. Cu toate acestea, există o credință conform căreia ar trebui să evităm să păstrăm obiectele persoanelor decedate. De ce? Iată când și de ce este important să oferiți lucrurile celor plecați.

Este crucial să transferi bunurile persoanelor decedate către un loc sacru, precum un templu sau o biserică. Se spune că acolo acestea sunt eliberate de amintirea vechiului trup și suflet care le-au aparținut. În multe credințe, hainele celor decedați sunt donate ca o formă de pomană.

Atunci când le predai, trebuie să însoțești acest gest cu o rugăciune, acest lucru te poate ajuta să găsești pacea. Se spune că păstrând hainele unui defunct, riscul este ca spiritul să se întoarcă în casa ta.

Obiceiurile variază, dar în general hainele decedatului sunt donate timp de 40 de zile, chiar și în ziua parastasului. În unele cazuri, se oferă spre pomană și alte obiecte personale sau chiar mobilierul, dacă este necesar.

Astfel, este recomandat să donezi îmbrăcămintea și încălțămintea la parastasul de șase săptămâni, cu condiția ca acestea să fie sfințite de un preot.

De ce este considerat nepotrivit să păstrezi hainele unui defunct? Conform credinței, acest lucru se datorează faptului că, odată cu moartea, persoana își pierde doar trupul, nu și sufletul. Se crede că sufletul se poate întoarce în casa pe care a părăsit-o. Prin urmare, păstrând hainele unei persoane decedate, fără a le dona, se crede că riscăm ca spiritul să se întoarcă în locuința noastră.

Leave a Comment