Gabriela Cristea a împărtășit reteta sa pentru acest desert, o rețetă extrem de simplă pe care a dezvăluit-o în calitate de prezentatoare de la Antena Stars.
Înainte de a intra în detalii, a menționat că este important să lași ingredientele la temperatura camerei pentru câteva ore și să eviți expunerea la frig sau curent în timpul pregătirii desertului de Paște.
Ingrediente pentru 3 cozonaci:
– 1 kilogram de făină
– 300 grame de zahăr
– 250 grame de nuci
– unt
– ulei
– zahăr pudră
– 14 grame de drojdie
– zahăr vanilat Bourbon
– ciocolată
– un strop de sare
– 400 mililitri de lapte
– 3 ouă întregi și 3 gălbenușuri
– 3 albușuri pentru cremă
Mod de preparare:
1. Maiaua pentru cozonaci se pregătește din 10 ml de lapte călduț, 15 grame de drojdie și o linguriță de zahăr, apoi se amestecă cu puțină făină. Aluatul se lasă să dospească în două etape: prima dată într-un cuptor preîncălzit la 40°C timp de 20 de minute.
2. După prima dospire, aluatul se întinde din nou, se învelește în folie de plastic și se lasă să crească la temperatura camerei încă 10 minute. Se porționează și se mai lasă încă 10 minute înainte de a pregăti crema din albuș de ou, ciocolată și nuci.
3. Pentru a obține 3 cozonaci pufoși, se bat 3 albușuri spumă cu un strop de sare, apoi se adaugă 3-4 linguri de zahăr și ciocolata. Crema se amestecă folosind o paletă de silicon, cu mișcări ample, de jos în sus, pentru a menține spuma pufoasă.
4. Crema se întinde peste aluatul de cozonac, apoi se taie foaia în două, se rulează fiecare parte și se împletesc. Cozonacii se așază în tavă și se lasă din nou să dospească.
5. Un secret al Gabrielei Cristea este acela de a acoperi tavile cu pungi de plastic, apoi le pune înapoi în cuptorul cald, unde au loc ultima dospire, care durează aproximativ o oră și jumătate.
6. Înainte de a-i coace, cozonacii se ung cu albuș de ou frecat cu un strop de sare. Se coc la 170-175 °C timp de 25 de minute fără a deschide cuptorul. Apoi se reduce temperatura și se mai coc încă 25 de minute la aproximativ 165 de grade, acoperindu-i cu folie de aluminiu pentru a evita arsura. La final, cozonacii se ung cu apă și zahăr pentru a fi moi și lucioși.