Florin Piersic dezvăluie cum a ajuns să scrie „cartea fără SFÂRȘIT”. „Am vrut să fie ca o poveste”

Inegalabilul actor Florin Piersic a fost distins cu trofeul pentru cea mai apreciată carte de memorii și biografii la Gala Premiilor Literare Bookzone. “Viața ca o poveste”, romanul său autobiografic, a fost întâmpinat cu entuziasm de către cititori și a fost recompensat cu acest prestigios premiu.

Icona cinematografiei românești, cunoscut și ca “Mărgelatu”, a dezvăluit într-un interviu exclusiv pentru Gândul, modul în care a încheiat cartea fără să folosească cuvântul “sfârșit”, precum și motivația din spatele acestei alegeri.

“Am scris ‘sfârșit’ fără a-l scrie. Nu doresc să închei niciodată”, a mărturisit marele actor. A explicat cum, cu doar 24 de ore înainte ca romanul să fie tipărit, a decis să evite formula tradițională de încheiere a cărții.

“În ultimele patru pagini, într-o dimineață, cu 24 de ore înainte de a intra cartea în tipar, am hotărât două lucruri. În primul rând, că vreau să închei totul, să adun esența cărții în câteva rânduri care au ocupat 3-4 pagini, fără a folosi cuvântul ‘sfârșit’. Am ales să scriu ‘sfârșit’ fără să-l scriu.

M-am gândit… de ce să pun ‘sfârșit’? Nu doresc să închei niciodată. Este dificil să explic semnificația acestui ‘nu-cuvânt’, acestei absențe – ‘sfârșit’. Pentru mine, este un ‘sfârșit’ fără sfârșit”, a explicat maestrul.

Florin Piersic a dezvăluit și modul în care a ales titlul cărții și sursa sa de inspirație.

“Procesul de scriere a fost plăcut. Fiind înconjurat de prietenii mei și de oricine dorea să discute cu mine, am găsit inspirație. Cartea era inițial voluminoasă și am simțit nevoia să o reduc. Mă gândeam: ‘Cine va citi o carte atât de densă? Este mai bine să o scurtez’. Astfel, din sutele de povești, întâmplări și persoane pe care le-am cunoscut, am ales să selectez cele mai relevante. Am dorit ca acestea să fie așezate într-o poveste, motiv pentru care am intitulat-o ‘Viața ca o poveste’.

Am fost inspirat și de versurile compuse de Dan Iagnov, un compozitor pe care îl admir. El mi-a scris versurile unei melodii intitulate ‘Viața este o poveste’. Am găsit inspirație în aceste versuri”, a concluzionat actorul.

Leave a Comment

Ciorbă de fasole de post ca la mănăstire

În timpul perioadelor de post, poți prepara acasă cu ușurință o delicioasă ciorbă de fasole ca la mănăstire, asemănătoare celei tradiționale. Această ciorbă, îmbinând gustul bogat al fasolei cu savoarea legumelor și a ierburilor proaspete, îți va încânta cu siguranță papilele gustative.

Ciorba de fasole de post ca la mănăstire este renumită pentru gustul său desăvârșit și pentru ingredientele simple, dar esențiale, folosite în rețetă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții o ciorbă de fasole delicioasă și sățioasă.

Atunci când te pregătești să gătești ciorba, asigură-te că ai pregătit un borș de casă aromat și ușor acru, care va adăuga profunzime gustului final al preparatului. În plus, folosește o varietate de verdețuri și legume proaspete pentru a aduce un plus de prospețime și savoare ciorbei tale.

Pentru a pregăti cea mai bună ciorbă de fasole de post ca la mănăstire, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

– 500 g de fasole boabe,
– 2 cepe,
– 1 morcov,
– 2 ardei,
– 6 roșii cherry,
– 1 lingură de bulion,
– 1 țelină,
– 50 ml de ulei,
– pătrunjel proaspăt,
– sare și piper după gust.

Poți adăuga și alte ingrediente pentru un plus de aromă, cum ar fi cimbrul, leușteanul, usturoiul, păstârnacul sau câteva foi de dafin, în funcție de preferințele tale.

Mod de preparare:

1. Înmoaie fasolea boabe în apă peste noapte, apoi fierbe-o într-o oală cu apă proaspătă, schimbând apa de câteva ori în timpul fierberii.
2. Între timp, pregătește legumele, spală-le și taie-le cubulețe.
3. Într-o tigaie cu ulei încins, călește legumele și adaugă bulionul și roșiile decojite. Lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 10 minute.
4. Adaugă compoziția de legume în oala cu fasole și lasă-le să fiarbă împreună pentru a se combina aromele.
5. Condimentează cu sare și piper după gust și adaugă pătrunjelul tocat.
6. Servește ciorba alături de o pâine de casă pufoasă.

Prin urmare, urmând aceste sfaturi și rețeta tradițională, vei obține cu siguranță o ciorbă de fasole de post ca la mănăstire, savuroasă și sățioasă, care va satisface pe deplin gusturile tale și ale celor dragi.

Leave a Comment