Gogosile cu branza sarata reprezinta un desert traditional ce aduce aminte de gustul copilariei si de bucataria bunicilor. Aceasta reteta clasica, transmisa din generatie in generatie, ofera o combinatie perfecta intre textura pufoasa a aluatului si savoarea branzei sarate.
Ingrediente:
250 g faina
120 ml lapte caldut
12 g drojdie proaspata sau 3.5 g drojdie uscata (jumatate de plic)
40 g zahar
2 oua
1 lingurita esenta de vanilie
70 g branza sarata rasa
30 g unt topit
1 praf de sare
Ulei pentru prajit
50 g zahar pudra pentru pudrat
Metoda de Preparare:
Activarea Drojdiei:
Intr-un pahar, amestecati drojdia cu 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte cald. Lasati compozitia sa se odihneasca pentru 5-10 minute pana cand drojdia se activeaza.
Prepararea Aluatului:
Intr-un bol mare, combinati faina, ouale batute, branza rasa, restul de lapte, sarea, restul de zahar si esenta de vanilie. Turnati drojdia activata peste aceste ingrediente si amestecati pana se omogenizeaza. Adaugati treptat untul topit si racit, framantand aluatul pana devine neted si nu se mai lipeste de maini. Formati o bila din aluat, ungeti-o usor cu ulei si acoperiti bolul cu folie alimentara. Lasati aluatul sa creasca intr-un loc calduros pana isi dubleaza volumul.
Modelare si Prajire:
Presarati faina pe blatul de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie groasa de aproximativ 1 – 1,5 cm. Decupati gogosile folosind un cutit. Incalziti uleiul intr-o tigaie si prajiti gogosile pana devin aurii pe ambele parti. Dupa ce s-au prajit, scoateti-le si asezati-le pe un platou acoperit cu servetele de hartie pentru a absorbi excesul de ulei. Presarati zahar pudra deasupra gogosilor si serviti-le calde.
Savurarea acestor gogosi cu branza sarata va va transporta intr-o lume a amintirilor pline de caldura si bucurie. Incercati aceasta reteta si bucurati-va de un deliciu autentic, pregatit cu dragoste si traditie.