Cand este Buna Vestire

Buna Vestire amintește de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a transmis Fecioarei Maria că-l va naşte pe Iisus Hristos.

Mai sunt câteva zile și intrăm în Postul Mare. Te întrebi când e Buna Vestire 2024?

Ea este marcată în calendar cu cruce roșie. Însă, armenii, de exemplu, celebrează Buna Vestire pe data de 7 aprilie, după data veche de 6 ianuarie, cea a sărbătorii Nașterii Domnului.

Ce semnifică Buna Vestire

Conform tradiției creștine, așa cum am precizat și mai sus, Buna Vestire amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil a anunțat-o pe Sfânta Fecioară că-L va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu.

Sfântul Augustin rămâne uimit de darul pe care-l primește Maria. Astfel, la un moment dat, acesta își închipuie că se adresează îngerului, și întreabă: ”Spune-mi, îngerule, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”.

Ulterior, îngerul îi spune că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: ”Bucură-te, cea plină de har!”.

Este zi cu dezlegare la pește

Un alt lucru care trebuie menționat este acela că de Buna Vestire este dezlegare la pește, cu toate că această sărbătoare pică chiar în Postul Mare.

”Sfânta Liturghie a Bunei Vestiri este singura slujire a Liturghiei Euharistice a Sfântului Ioan Gură de Aur permisă într-o zi de peste săptămână în Postul Mare”, conform crestinortodox.ro.

În popor, acestei sărbători i se mai spune și ziua cucului. Asta pentru că această necuvântătoare își face auzit cântecul pentru prima dată în an, fiind considerat un vestitor al primăverii.

De Buna Vestire, localnicii de la sate și nu numai au obiceiul de a număra de câte ori cucul își cântă numele. Se crede că acest lucru le va dezvălui câți ani mai au de trăit.

Ei bine, creștin-ortodocșii sărbătoresc Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri pe data de 24 martie. Următoarea zi, luni, pe data de 25 martie, pică Buna Vestire, una dintre cele mai importante sărbători religioase.

Ce este interzis să faci în această zi

O altă tradiție spune că nu este bine să dormim prea mult în această zi, deoarece vom fi somnoroși de-a lungul întregului an. Tot pe data de 25 martie, gospodinele nu trebuie să caute păsările de ouă. De asemenea, nu e bine să le pună cloșcă, fiindcă puii vor ieși bolnavi sau cu două capete.

Tradiția spune că în sate trebuie să fie voie bună, astfel se spune că nu este bine să te cerți în această zi, fiindcă vei avea parte de conflicte pe tot parcursul anului.

Totodată, în ziua de Buna Vestire, se spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, deoarece toți peștii din apa respectivă vor muri. O altă superstiție foarte răspândită în popor, ne îndeamnă să urmărim cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, fiindcă așa va fi și de Paște.

Leave a Comment

Fiica Ronei Hartner a avut parte de prima aniversare fără mama sa

Fiica Ronei Hartner a trecut printr-o perioadă grea, având parte de prima aniversare fără mama ei. În ziua în care a împlinit 16 ani, Rita a experimentat o emoție dureroasă.

Chiar dacă aniversarea ar fi trebuit să fie un moment de bucurie, Rita Sumayla a decis să nu-și sărbătorească ziua de naștere. Ea se află într-una dintre cele mai dificile etape din viața sa și încă nu s-a recuperat complet după pierderea mamei sale.

În ziua în care a împlinit 16 ani, Rita a răsfoit fotografii vechi și și-a amintit cu nostalgie de cele mai frumoase zile de naștere petrecute alături de mama sa. Adolescenta a retrăit momentele în care Rona Hartner era alături de ea, participând la diverse activități.

„Reon, fratele Ronei, și mama ei, Sabina, au rămas în Franța cu Sumayla. Vineri, pe 5 ianuarie, ea a împlinit 16 ani, dar a refuzat să sărbătorească, este prea dureros ceea ce trece. A fost primul Crăciun și primul Revelion fără Rona, prima aniversare fără mama ei… Pentru Sumayla este extrem de dificil, cu toate acestea, care se adună una peste alta. Nici pentru Reon, fratele Ronei, care s-a mutat din Canada în Franța pentru a avea grijă de Sumayla, nu este ușor să lucreze la distanță, dat fiind o mare diferență de fus orar. Sumayla a căutat fotografiile lor de la aniversările anterioare, când, alături de Rona, mama ei, se pictau pe față, își făceau șuvițe colorate și pregăteau prăjituri originale amândouă”, a mărturisit Dana Cristescu, fosta impresară a regretatei artiste, pentru playtech.ro.

Rona Hartner, uitată de colegii de breaslă
Pe 1 decembrie 2023, de Ziua Națională a României, familia și apropiații au condus-o pe ultimul drum pe Rona Hartner. Deși multe vedete din showbiz-ul românesc au transmis mesaje de condoleanțe și s-au declarat, pe rețelele de socializare, cutremurate de moartea prematură a Ronei Hartner, acestea nu s-au prezentat pentru a o însoți pe regretata artistă în ultimul său drum.

Dintre persoanele publice, doar Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru au participat la înmormântare.

„Îmi pare foarte rău. Nu îmi vine să cred. Am să rămân cu energia ei debordantă pe care o avea. cu zâmbetul ei, cu frumusețea ei interioară. Mai ales, am învățat de la ea un lucru foarte important, oricât ai fi de bolnav și de jos, trebuie să înfrunți totul cu zâmbetul pe buze. Și mama mea a murit tot de cancer, dar ea nu era atât de deschisă. Rona știa ce se întâmplă, ea a căzut din senin. M-am rugat foarte mult pentru ea, mai ales că fetița ei are 15 ani, așa aveam și eu când a murit mama mea de cancer”, a declarat Ioana Tufaru pentru VIVA!.

Aurel Pădureanu a adus un ultim omagiu Ronei Hartner. A dezvăluit și conversațiile pe care le avea cu artista în timp ce era în viață și Cornelia, soția sa dispărută: „De fiecare dată când ne întâlneam îmi spunea `Nea Pădureanu, vreau să îmi cânți melodiile alea de le cânți dumneata de suflet!` și îi cântam și ne luam în brațe. Ea și Cornelia au fost prietene, foarte bune prietene, ce să vă spun, regret enorm de mult, pentru că a fost o ființă fenomenală. Ar trebui să respectăm artiștii când sunt în viață”, a spus Aurel Pădureanu pentru Wowbiz.

Leave a Comment