Mirela Vaida împărtășește reteta cozonacului moldovenesc pe care mama ei obișnuia să-l facă când erau acasă. Ea îl prepară în același mod, păstrând tradiția și gustul autentic. Cozonacul este umplut cu nucă și rahat.
Ingrediente pentru aluatul cozonacului:
– Aproximativ 2 kg de făină albă
– Apă minerală
– Sare
– Zahăr
– Drojdie umedă sau uscată, dizolvată în lapte cald
– Unt gras și smântână grasă
– Coajă de lămâie rasă
– Esențe
– 6 ouă
– Lapte cald
Mod de preparare aluat:
“În primul rând, presăr sarea peste făină și adaug zahărul în mijloc. Apoi, pun drojdia dizolvată în lapte cald și amestec. Eu nu mă ghidez după cantități precise, totul este făcut după ochi. Retetele mele nu sunt profesionale, le fac după intuiția mea.
Acum adaug untul tăiat cubulețe. Este un unt gras pe care îl amestec cu făina și laptele. Mai adaug câteva linguri de smântână. Amestec și apoi adaug ouăle. La cozonacul moldovenesc se folosesc multe ouă. Mama, de exemplu, folosea patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu voi folosi șase ouă.
Apoi adaugăm pe rând cele 6-7 gălbenușuri și amestecăm. Adaug și lapte, pentru omogenizare. Pun coaja rasă de lămâie și amestecăm bine. Mai adaug și esențe de rom, portocală și lămâie. Omogenizăm, adăugând puțin lapte și apă minerală pentru a aerisi aluatul. Încep să frământ coca.
Aluatul este galben datorită gălbenușurilor, așa cum este obișnuit în Moldova. Îl las la dospit aproximativ o oră, acoperit”, explică Mirela Vaida pe canalul său de YouTube, conform giveawayromania.com.
Ingrediente pentru umplutură:
– Rahat tăiat cubulețe, trecut prin zahăr pudră
– 1 kg de miez de nucă
– Zahăr
– Cacao
– Lapte
– Esențe
– Stafide
Preparare umplutură cozonac moldovenesc:
“Luăm miezul de nucă, adăugăm zahăr și cacao și amestecăm. Turnăm puțin lapte până obținem o pastă densă. Nu trebuie să fie prea lichidă, pentru că trebuie să se așeze bine pe foaia de cozonac. Amestecăm bine.
Adăugăm puțină esență de rom, de lămâie și de portocală și amestecăm. Lăsăm umplutura să se omogenizeze. Ungem tăvile cu unt, pentru a evita lipirea cozonacului.
După ce aluatul a crescut, îl împărțim în patru bucăți, pentru că vom face doi cozonaci impletiți. Întindem aluatul și punem umplutura de nucă pe fiecare bucată. Apoi, adăugăm rahat și stafide peste umplutură. Rulăm fiecare bucată și împletim două câte două, apoi le așezăm în tăvi.
Acoperim cozonacii timp de zece minute, cât încălzim cuptorul. În acest timp, pregătim o mixtură dintr-un gălbenuș și puțin ulei de măsline, cu care ungem cozonacii înainte de a-i pune la cuptor. Îi lăsăm la copt aproximativ 45 de minute”, completează Mirela Vaida.