Reteta SIMPLA de COZONAC MOLDOVENESC cu umplutura delicioasa facut de Mirela Vaida. “Este o reteta pe care o facea mama. Garantez ca iese pufos si aromat”

Mirela Vaida împărtășește reteta cozonacului moldovenesc pe care mama ei obișnuia să-l facă când erau acasă. Ea îl prepară în același mod, păstrând tradiția și gustul autentic. Cozonacul este umplut cu nucă și rahat.

Ingrediente pentru aluatul cozonacului:

– Aproximativ 2 kg de făină albă
– Apă minerală
– Sare
– Zahăr
– Drojdie umedă sau uscată, dizolvată în lapte cald
– Unt gras și smântână grasă
– Coajă de lămâie rasă
– Esențe
– 6 ouă
– Lapte cald

Mod de preparare aluat:

“În primul rând, presăr sarea peste făină și adaug zahărul în mijloc. Apoi, pun drojdia dizolvată în lapte cald și amestec. Eu nu mă ghidez după cantități precise, totul este făcut după ochi. Retetele mele nu sunt profesionale, le fac după intuiția mea.

Acum adaug untul tăiat cubulețe. Este un unt gras pe care îl amestec cu făina și laptele. Mai adaug câteva linguri de smântână. Amestec și apoi adaug ouăle. La cozonacul moldovenesc se folosesc multe ouă. Mama, de exemplu, folosea patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu voi folosi șase ouă.

Apoi adaugăm pe rând cele 6-7 gălbenușuri și amestecăm. Adaug și lapte, pentru omogenizare. Pun coaja rasă de lămâie și amestecăm bine. Mai adaug și esențe de rom, portocală și lămâie. Omogenizăm, adăugând puțin lapte și apă minerală pentru a aerisi aluatul. Încep să frământ coca.

Aluatul este galben datorită gălbenușurilor, așa cum este obișnuit în Moldova. Îl las la dospit aproximativ o oră, acoperit”, explică Mirela Vaida pe canalul său de YouTube, conform giveawayromania.com.

Ingrediente pentru umplutură:

– Rahat tăiat cubulețe, trecut prin zahăr pudră
– 1 kg de miez de nucă
– Zahăr
– Cacao
– Lapte
– Esențe
– Stafide

Preparare umplutură cozonac moldovenesc:

“Luăm miezul de nucă, adăugăm zahăr și cacao și amestecăm. Turnăm puțin lapte până obținem o pastă densă. Nu trebuie să fie prea lichidă, pentru că trebuie să se așeze bine pe foaia de cozonac. Amestecăm bine.

Adăugăm puțină esență de rom, de lămâie și de portocală și amestecăm. Lăsăm umplutura să se omogenizeze. Ungem tăvile cu unt, pentru a evita lipirea cozonacului.

După ce aluatul a crescut, îl împărțim în patru bucăți, pentru că vom face doi cozonaci impletiți. Întindem aluatul și punem umplutura de nucă pe fiecare bucată. Apoi, adăugăm rahat și stafide peste umplutură. Rulăm fiecare bucată și împletim două câte două, apoi le așezăm în tăvi.

Acoperim cozonacii timp de zece minute, cât încălzim cuptorul. În acest timp, pregătim o mixtură dintr-un gălbenuș și puțin ulei de măsline, cu care ungem cozonacii înainte de a-i pune la cuptor. Îi lăsăm la copt aproximativ 45 de minute”, completează Mirela Vaida.

Leave a Comment

Cine a făcut celebrul sacou roşu al Andreei Esca. O cunoşti foarte bine pe creatoarea de modă

Un moment marcant din istoria televiziunii românești, un simbol al unui nou început pe care românii au șansa, an de an, o singură dată, să îl revadă. După aproape trei decenii, s-a aflat cine a făcut celebrul sacou roşu al Andreei Esca – pe care l-a purtat în timpul primei emisii PRO TV, când a rostit celebra urare „Bună seara, România, bună seara, București”. Este designul unei celebre creatoare de modă.

O piesă vestimentară ce a scris istorie pe micul ecran

Când spunem „Pro TV” ne gândim, fără doar și poate, și la Andreea Esca. Vedeta a devenit aproape sinonimă cu celebrul post, iar urarea „Bună seara, România, bună seara, București”, rostită la începutul primei emisii, a scris istorie în televiziune.

De neuitat este și sacoul roșu intens pe care Andreea Esca l-a purtat când a apărut pentru întâia oară la pupitrul știrilor și pe care îl repoartă, an de an, la aniversarea PRO TV.

S-a aflat cine a făcut sacoul roșu purtat de Andreea Esca la prima apariție la PRO TV

Acum, aproape trei decenii mai târziu, s-a aflat cine a fost creatoarea de modă care a făcut piesa vestimentară. Este vorba despre un nume important din industrie, nimeni alta decât Romanița Iovan.

Invitată la podcastul prezentat de Cătălin Măruță, aceasta a dezvăluit că a colaborat multă vreme cu postul TV.

„Am lucrat foarte mult pentru Pro TV. Deci îmbrăcam crainicele la Pro TV. Sârbu i-a dat business Laviniei, fostei neveste, să se ocupe de vestimentația crainicilor, și la fete, și la băieți. Esca, toată gașca. Lavinia, pentru că a fost manechin, de la FCTB, cunoscându-mă pe mine, că am prezentat și eu pentru ei când aveau nevoie, a venit la mine, eu având casă de modă”, a povestit Romanița Iovan, la podcastul lui Cătălin Măruță.

„Eu produceam, ea le lua”

Nu este singura piesa pe care a creat-o pentru vedetele PRO TV, însă este, fără doar și poate, cea mai cunoscută și admirată.

„Am lucrat eu. Deci ea, în antrepriză, m-a luat pe mine. Eu produceam, ea le lua. În primii ani eu le-am creat. Sacoul ăla roșu al Andreei Esca e făcut de mine”, a dezvăluit creatoarea de modă Romanița Iovan.

Leave a Comment