Pensii 2024. Când aduc poştaşii plicurile cu pensiile majorate, anunţ oficial de la ministerul Muncii

Pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat sâmbătă seara vor primi pensionarii noile plicuri cu pensiile recalculate.
„Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari.

Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, astfel că începând cu luna septembrie să vină al doilea moment major al pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Aceasta a precizat că din estimările Casei Naționale de Pensii Publice, vor primi pensii mai mari aproximativ 3 milioane de pensionari.

Primul moment major a fost la 1 ianuarie, când a fost o creștere a punctului de pensie cu 13.8%. Al doilea moment important este luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate. Peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari, conform estimărilor colegilor noștri de la Casa de Pensii”, a mai declarat ministrul Muncii.

În ce an s-au pensionat românii care vor lua mai mulți bani la recalculare. Daniel Baciu: „Contează foarte mult”

Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat cine sunt pensionarii care vor lua mai mulţi bani la recalculare, în funcţie de anul în care s-au pensionat.

Astfel, pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor primi creşteri mai mari la recalcularea din septembrie.

Pensiile nu vor crește pentru toți pensionarii sau nu pentru toţi la fel. 3.000.000 de români vor primi câteva sute de lei în plus la pensie și chiar câteva mii de lei.

În schimb, ceilalți aproape 2.000.000 de pensionari vor avea pensiile înghețate. În urma recalculării, ei ar trebui să aibă pensii mai mici.

Doar că, aşa cum a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, şi şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, legea pensiilor care se va aplica de la 1 septembrie spune că cei care ar trebui să aibă pensii mai mici după recalculare, vor rămâne cu pensia actuală.

În ce an s-au pensionat românii care vor lua mai mulți bani la recalculare

Nu există o rețetă care să spună care pensii vor crește sau care vor scădea cu exactitate. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a lăsat să se înțeleagă, la un post TV, care ar fi pensionarii avantajați la recalculare.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari.

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu. Nu avem indice de corecție înainte de 2011, deci pensionarii de dinainte de acest an ar trebui să aibă creștere de pensie mai mare.

Cel mai mare indice de corecție a fost în perioada 2020-2024. Astfel că, potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, aceștia ar avea cele mai mici creșteri de pensii la recalculare, potrivit newsweek.ro.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a semnat contractul cu firma care realizează softul informatic pentru recalcularea pensiilor.

Din vară, pensionarii vor începe să primească deciziile de recalculare, iar din 1 septembrie vor intra în plată noile pensii.

Punctele de stabilitate sau puncte bonus, prevăzute în noua lege a pensiilor
Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Leave a Comment

Scandalul capătă amploare între Diana Șoșoacă și Silvestru Șoșoacă. S-a cerut ordin de protecție

Relația tumultuoasă dintre Diana Șoșoacă și viitorul fost soț, Silvestru Șoșoacă, pare să fi ajuns la un punct critic, cu ambele părți implicate recurgând la măsuri drastice. De la anunțul divorțului până la acuzațiile grave și cererea de ordin de protecție, scandalul dintre cei doi a captat atenția publicului și a media.

Pe 27 martie, Silvestru Șoșoacă a făcut public faptul că el și Diana urmează să divorțeze, exprimându-și satisfacția pentru această decizie și anticipând succesul în instanță. Însă, ulterior, situația s-a complicat, iar Silvestru a acuzat-o pe Diana, sugerând influența unor terți asupra acesteia.

În replică, Diana a obținut un ordin de protecție împotriva fostului soț, invocând frica pentru viața sa și a fiicei lor. Această măsură a fost confirmată de reprezentanții Poliției Capitalei. Pe de altă parte, Silvestru neagă acuzațiile și sugerează că gestul Dianei ar fi un mijloc de a atrage atenția publicului, mai ales că se apropie campania electorală.

Scandalul a pornit inițial de la apariția unor imagini cu Silvestru dansând cu o altă femeie și s-a amplificat odată cu excluderea lui din partid de către Diana Șoșoacă. Această escaladare a conflictului a determinat implicarea autorităților și a sporit atenția asupra vieții personale a celor doi protagoniști.

Leave a Comment