Iată cum poți pregăti o salată de dovlecei la fel de delicioasă ca salata de vinete… O gustare care cu siguranță îți va încânta papilele gustative. Iată de ce ai nevoie!
Salata de dovlecei – Ingrediente:
– 3 căței de usturoi
– apă
– un gălbenuș de ou
– 250 ml ulei
– două linguri de muștar
– 3 dovlecei mari
– sare după gust
– 140 g iaurt gras
Preparare:
– Curăță dovleceii de coajă, taie-i în două, scoate-i de semințe, apoi dă-i pe răzătoarea mare.
– Pune apă, cu sare, pe foc, într-o oală încăpătoare.
– Când începe să fiarbă, pune dovleceii dați pe răzătoare.
– Lasă la foc mediu, până când sunt fierți.
– Odată fierți, pune-i în strecurătoare, pune-i sub un jet de apă rece și lasă-i să se scurgă de apă.
– Acum pregătește maioneza din gălbenușul de ou, muștar și ulei.
– Curăță usturoiul și pisează-l!
– Ameșteacă dovlecelul scurs cu maioneza și iaurt, condimentează cu sare după gust, adaugă usturoiul și amestecă bine.
Dacă ești în căutare de alternative, încearcă și salata de vinete după rețeta lui Anton Roman.
Ingrediente:
1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
1 pahar untdelemn
1 ceapă roșie, mare și tare
1 lingură oțet de mere
2 roșii coapte
sare, piper, după gust
Mod de preparare:
Vinetele se pun la copt pe toate părțile, până se înmoaie. Se curăță imediat de cojile arse, se sarează și se lasă la scurs, pe un fund înclinat, cel puțin 1 oră. Se toacă mărunt ceapa, se spală rapid într-un suvoi de apă rece (pentru a îndepărta amărăciunea oxidată) și se scurge bine. Se amestecă ceapa cu oțetul.
Se toacă vinetele, apoi se freacă cu ulei, puțin câte puțin, până se întăresc și se fac spumoase. Se adaugă sosul de ceapă cu oțet (și piper, dacă mai e cazul). Se ornează cu felii de roșii.
Opțional, se pot adăuga 1-2 linguri de smântână și 3-5 căței de usturoi pisat. Vinetele scurse și tocate pot fi gătite și cu maioneză.
Pentru maioneză, după ce au fost curățate, vinetele se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenușuri de ou, 200 ml de untdelemn, 2 linguri de zeamă de lămâie, 1 vârf de linguriță de piper măcinat, 1 lingură de smântână de frișcă și 3 căței de usturoi.